Hoeveel schepjes koffie per streepje water?

Ik heb altijd acute faalangst als ik koffie moet zetten. Niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel schepjes koffie ik moet gebruiken voor een bepaald aantal streepjes. Het is dus heel erg smaak-afhankelijk. Als ik het mensen vraag reageren ze soms een beetje geïrriteerd: ‘och, ik doe altijd maar wat’ of ‘ik houd van sterke koffie, dus ik ben geen goede graadmeter…’. ‘Oh ja, vergeet niet het extra schepje voor de pot’. Geen zin om te lezen? Kijk het filmpje.

Een bouwvakker legde eens uit hoe hij het doet. Altijd 5 streepjes water en 5 afgestreken schepjes koffie. Maar ja, als ik die maatstaf gebruik voor mijn ouders dan blijf ik koffiemelk bijschenken tot de koffie wat lichter wordt. En je ziet het mondje van je moeder straktrekken… met daarna de vraag of er nog wat kokend water bij mag.

Mijn moeder is wel behulpzaam en legt uit hoe zij de koffie doet: een DE-maatschepje koffie per 2 kopjes koffie. Maar ja, het ene maatschepje is het andere niet. Mijn maatschepjes thuis hebben een andere grootte. Mijn moeder gaf mij eens een maatschepje van Douwe Egberts voor 2 koppen koffie. Maar met de mededeling: maar met dat maatschepje is je koffie wel veel te sterk’. Dus ja, wat heb ik eraan als ik voor mijn moeder met dat schepje koffie moet zetten.

Anyway, ik wil graag wat meer duidelijkheid. Hoe houd je alle verjaarsvisite tevreden met je koffie. Hoeveel schepjes koffie heb je nodig voor een volle pot? Welke richtlijnen kan ik vinden? Ik begon met een zoektocht. Wellicht ook handig voor jou, als je net als ik een beetje een perfectionist bent :-).

Hoeveel gram koffie per liter water?

Ik ben op onderzoek uitgegaan hoeveel koffie je nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid water. Wat is de verhouding koffie/water?

 • Kijk van deze gebruikshandleiding van de Bravilor Novo word ik blij. Er staat gewoon duidelijk: 35 tot 50 gram koffie per liter water.
 • Op de website koffietijd.nl hebben ze als richtlijn 12 gram koffie voor 200 ml water. Dus 60 gram per liter. Das best een sterk bakkie dan!
 • Koffiezettertje.nl zegt: 55 gram per liter als normale sterkte (je kunt variëren tussen 50 en 75 gram koffie per liter).
 • Richtlijn koffiereceptenboekje uit mijn kast: 50 tot 60 gram koffie op 1 liter water.
 • Richtlijn Douwe Egberts: 7 gram koffie voor 1 kop koffie. In 1 liter gaan 8 streepjes water van het koffiezetapparaat (kopjes koffie). 8 keer 7 = 56 gram per liter.
 • Mijn moeder (ze houdt van niet te sterke koffie): een schepje van DE voor 2 kopjes koffie
 • Iemand op een forum: 6 gram koffie per streepje. Dat is dus 48 gram per 1 liter. Toevallig zag ik op Google afbeeldingen al foto’s van schepjes met expliciet 6 gram. Dat geeft mij vertrouwen!
 • Binnengekomen tip (jan. 2019) van de website koffiekompas.nl is om niet met schepjes te werken, maar met de verhouding koffie/water. De standaard verhouding is volgens de website 1 gram koffie/16 gram water. Dus voor een kop koffie van 200 ml (=200 gram) heb je 200 gedeeld door 16 water = 12,5 gram koffie nodig. Binnenkort met alle verjaardagen deze tip eens toepassen.

Ok, wat voor koffie-maatschepjes heb ik?

We hebben in huis 3 soorten maatschepjes. Ok, laat ik die maar eerst eens inspecteren. En berekenen hoeveel schepjes ik nodig heb als ik de verhouding 55 gram koffie per 1 liter water aanhoud.

Het driehoek-koffiemaatschepje

driehoekig koffie-maatschepjeDit schepje bevat 4 gram als hij afgestreken is. Dus als je deze gaat gebruiken, gebruik dan voor 2 kopjes koffie 3,44 afgestreken schepjes koffie aan.  Hoe kom ik hierbij? Berekening: 2 kopjes is 250 ml (dus 1/4 liter = 0,25 l). Dit betekent 55/4= 13,75 gram = 13,75/4 = 3,44 schepjes

Mmmm, laat ik nou voor de zekerheid maar 3 afgestreken schepjes aanhouden voor 2 kopjes koffie? Overigens moet ik dat driehoekjes-ding weggooien van mijn moeder. Geen goed schepje..

DE-koffieschepje voor 2 koppen koffie

Zie rechts een afgestreken koffieschepje van Douwe Egberts (DE) dat ik heb. Er staat op het handvat van het schepje ‘voor 2 koppen koffie’. Als ik het schepje vul en afstrijk, kom ik op 7 gram. Volgens de website van DE zou 7 gram voldoende zijn voor 1 kopje koffie. Dus voor 2 kopjes koffie zou ik 2 van die afgestreken schepjes koffie moeten gebruiken. Tegenstrijdige informatie…. Kom ik nog niet verder mee.

Alhoewel, mijn moeder zegt dat ik voor 8 streepjes water (1 liter), gewoon 4 van die afgestreken DE-schepjes moet gebruiken. Dus niet te veel nadenken volgens haar.. Alleen dan kom ik op 4 keer 7 = 28 gram koffie voor 1 liter water. Dat is bij lange na niet de 55 gram die wordt voorgeschreven voor normale sterke koffie.

Ouderwets koffieschepje van opa

Dit ouderwetse koffieschepje van de opa van mijn man kent 2 maten aan elke kant. De kleine maat bevat (afgestreken) 10 gram koffie – voor 1 kopje koffie? De grote maat (zie foto) bevat (afgestreken) 16 gram koffie. Ok, die kan ik blijkbaar aanhouden voor 2 kopjes sterke koffie.

Ik denk dat de opa van mijn man wel van vrij sterke koffie hield. DE zegt 7 gram voor 1 kopje koffie. Als je de kleine maat (10 gram) van het koffieschepje gebruikt voor 1 kopje koffie is dat best straf!

Met een eetlepel

Heb je alleen een eetlepel tot je beschikking? Doe dan per kopje koffie (streepje water) een eetlepel. Niet een afgestreken eetlepel, er mag een klein bergje op zitten (geen kop). Bron: diverse fora op internet. Als ik een eetlepel pak en er koffie met een klein bergje op doe, kom ik op 6 gram. Alleen dan doe ik wel heel erg mijn best om een klein bergje te maken en dus geen grote kop. Best veel moeite.

Mijn conclusie: ik weet het nog steeds niet..

Ik weet nu nog steeds niet hoe het zit met koffiezetten… Ik denk dat ik mijn moeders richtlijn maar ga volgen. Met als gevolg dat de koffie die ik zet voor veel van mijn vrienden te slap zal zijn. In ieder geval te slap voor mijn man.

Of ga ik de koffie gewoon afwegen

Wat ik misschien ook ga doen: gewoon de koffie afwegen. Dus hop: koffiefilter met filterzakje op de weegschaal, weegschaal aanzetten, en koffie toevoegen en afwegen. En dan denk ik aan 6 gram per streepje water.

Maar wat lees ik nu voor richtlijn ergens op een website? Vanaf 6 kopjes kun je blijkbaar pas aanhouden 1 schepje koffie (die 6 gram?) voor 1 streepje water. Bij <6 moet je wat meer koffie doseren. Waarom?  Volgens mij omdat bij een grotere hoeveelheid water in het filter, er voor het water meer tijd is om de koffiestoffen op te nemen.

Welke verhouding koffie en water?

Deze verhoudingen zal ik de volgende keer eens uitproberen. Wordt vervolgd. Heb je tips om deze verhoudingen aan te passen? Laat mij vooral weten.

 • 2 streepjes water = 12 gram koffie + 4 gram? extra = 16 gram
 • 3 streepjes water = 18 gram koffie + 3 gram? extra = 21 gram
 • 4 streepjes water = 24 gram koffie + 2 gram? extra = 26 gram
 • 5 streepjes water = 30 gram koffie + 1 gram? extra = 31 gram
 • 6 streepjes water = 36 gram koffie
 • 8 streepjes water = 48 gram koffie

Koffie doseren bij bedrijfskoffiezetapparaat

Als je ergens gaat werken zonder koffieautomaten, staat er op de aanrecht waarschijnlijk een groot apparaat met 2 potten. Als je de eerste pot koffie hebt gemaakt, zet je die boven op het apparaat op een warmhoudplaatje. Terwijl de tweede pot eronder wordt gezet. Bekende merken zijn: Bravilor Mondo of Bravilor Novo. Bij die koffiezetapparaten zit een groot maatschepje van 40 gram (volgens gebruiksaanwijzing). Je kunt voor 1 liter een zo’n afgestreken groot maatschepje gebruiken. Eventueel doe je een kleine kop op het maatschepje als al je collega’s van een sterk bakkie houden. In de gebruiksaanwijzing staat verder 35 tot 50 gram koffie per liter water.

Weetjes

 • Als je bittere koffie drinkt, komt dat niet omdat de koffie te sterk is. Er is juist te weinig koffie gebruikt. Elk koffiedeeltjes is dan volledig uitgemolken en als dat gebeurt, komen de bittere stoffen uit het koffiedeeltje vrij.
 • Als je koffie zet met een filter op een thermoskan, gebruik dan een hoeveelheid koffie die je voor 8 waterstreepjes zou gebruiken. In een thermoskan gaat meestal 1 liter (8 keer 125 ml).

21 antwoorden op “Hoeveel schepjes koffie per streepje water?”

 1. Dit verhaal beschrijft precies hoe ik me altijd voel als ik koffie moet zetten. Onze badkamer wordt momenteel verbouwd en zoals altijd en ook zoals beschreven door jou, kreeg ik acute faalangst bij het idee dat ik koffie moet zetten voor de werkers (wij drinken zelf geen koffie)! Hoewel ik niet veel ben opgeschoten met je bevindingen, ben ik allang blij dat ik niet de enige (volwassen) vrouw ben die absoluut geen flauw benul heeft van hoe ze koffie moet zetten. 🙂

  1. Hihi, hopelijk komen we nog eens over ons koffiezet-trauma heen ;-). Voor mij ook fijn om te horen dat ik niet de enige ben.

   De laatste 2 keer dat ik koffie zetten voor visite boekte ik succes met: 6 streepjes water en 36 gram koffie (moet je dan even afwegen). Succes!

   Groetjes Crealise

 2. Ik herken mij zeer in deze stress/trauma. Erg verhelderend de uitleg. Ga het zeker uitproberen, zet nu koffie doormiddel van op schenken. Dat is ook een kunst op zich.
  Groetjes Monique. Op naar lekker en warme koffie.

 3. Hoi, jullie zijn zeker niet de enige. Ook ik vind het iedere keer een dingetje om lekker koffie te zetten. Soms zeg ik als excuus al ” wordt wat lastig slapen vannacht” . Dank voor je heldere uitleg. Ga het proberen tijdens mijn op schenk koffie.

  1. Dankjewel voor het delen van je verhaal en het bijbehorende onderzoek! Heel herkenbaar. Ik denk dat ik met bezoek voor de consistentie strategie ga: altijd hetzelfde kopje met een vaste koffie/water verhouding te zetten dat we zelf ook lekker vinden en bij uitzonderingen het kopje modificeren met extra water / melk / suiker ?

 4. Standaard DE-schep
  Uitgaande van een kopje ca. 150-200ml (geen mok, 300-500ml)

  (aantal kopjes op apparaat / 2) + 1

  Dus als ik het apparaat tot 6 kleine kopjes vul, doe ik 4 schepjes met kop.

  Doe ik meer dan 6 kopjes, dan is meestal gewoon aantal/2. Hoe meer koffie, hoe langer het water ‘reist’ door de koffie, dus is dat extra schepje niet persé nodig.

  1. Bedankt! Dat is een goede uitleg, daar heb ik (en andere mensen)zeker wat aan. Ook begrijp ik nu waarom na 6 kopjes dat extra schepje niet nodig is.

  1. Als ik de koffie zou zetten:

   200 ml – 2 plus 1/3 afgestreken schepjes koffie van 7 gram
   300 ml – 3 afgesteken schepjes van 7 gram

   Succes, door al mijn uitleg in details is het best verwarrend allemaal. Hopelijk lukt het zo.

 5. Leuke discussie, was zelf ook op zoek naar een correct antwoord.
  Thuis deden wij altijd 1 schep (7 gram per 2 kopjes koffie), en zetten vaak 4 streepjes koffie of meer…

  Echter 1 correctie, je zegt namelijk:
  “Op de website koffietijd.nl hebben ze als richtlijn 12 gram koffie voor 200 ml water. Dus 70 gram per liter. Das best een sterk bakkie dan!”
  1000 ml / 200 ml = 5x
  12 gram * 5 = 60 gram, en niet 70 gram 🙂

  Succes met het maken van de ideale koffie! (Y)

  1. Aaaah, jaa. Ik heb het aangepast, dank je wel! Wat wakker van je! Je had vast net een bakje koffie op zeker :-).

 6. Leuk geschreven! En super handig! Ben nu op een vakantiepark waar we een mooi filter apparaat hebben, maar geen koffieschepje te vinden haha.

  Nu is volgens mij alleen 7 gr geen eetlepel, maar een theelepel. Toch? Eetlepels zijn die die je voor de soep gebruikt…

  Ik ga in ieder geval 4 kopjes koffie zetten met 4 theelepeltjes koffie. Ben benieuwd hoe ie gaat smaken!

 7. Hoi Caroline,

  Leuk je reactie. Smaakte de koffie nog goed? Een vakantiehuisje zonder koffieschepje, dat kan toch niet ;-).

  Wat betreft de lepel. Ik zou toch eerder zeggen een eetlepel. Al zit er in theelepels ook veel verschil (van die meer dessertlepels tot die ouderwetse dunne theelepeltjes waar je echt alleen mee kunt roeren).

  Groetjes Crealise

 8. Er zit verschil in als ik het maatschapje van de gebruik.
  De ene keer is het 7 gram , de andere keer 12 gram.
  Denk dat dat afhankelijk is van hoe de koffie in het pak zit.
  Als je de koffie los in het blik zit is het 7 gram.
  Is de koffie nog dicht op elkaar geperst en in het pak is het 12 gram.
  Dus afwegen zou beter zijn.
  Groet Jenny

 9. Wat fijn dat er meer mensen met een “koffiezetprobleem” zijn.
  Qua modernere apparaten ben ik nooit gekomen dan een Senseo. Tot ik die steeds minder lekker vond en hij bovendien halve kopjes begon te schenken. Ontkalken, extra doorspoelen, in gaatjes prikken en ik heb hem zelfs gereset. Niets hielp. De leensenseo erna voldeed ook niet!
  Ik schafte een simpel filterkoffie apparaatje aan. Voldoende voor 10 kopjes.
  Inmiddels een oude Philips Comfort van mijn dochter gekregen. Ha fijn dacht en zei ik maar zojuist zag ik dat er op de pot 4 (grote) – 6 (kleine) kopjes staat. Daarbij moet je heel moeilijk om een hoekje het waterreservoir in kijken om te zien tot waar het water stijgt.
  Een handleiding op internet gezocht. Hier staat oa dat ik niet moet vergeten het zakje om te vouwen en dat de hoeveelheid koffie ligt aan jouw smaak.
  Ik zit nu met een grote bak best slappe koffie voor mijn neus en bij de kerstboom.
  Fijne zondag.

  1. Ha Marianne, bij het mamacafe waar ik gastvrouw ben hebben we ook zo’n apparaat met halve kopjes en hele kopjes. Daar moest ik mijn hoofd dus ook weer over breken wat een goede verhouding is.

   Deze is ook lastig, bij het water vullen. In het begin keek ik echt in het waterreservoir tot waar het water steeg. Laatst kwam ik erachter dat aan de voorkant een kleine watermeter met een rood bolletje zit. Dat scheelt. Misschien zit die ook ergens op je apparaat?

   Ik heb voor dat apparaat nu een goede verhouding gevonden. En bij het apparaat heb ik een lijstje gehangen met hoeveel schepjes je moet doen voor 3,6,9,12 kleine kopjes koffie. Daarvoor was het ook weer nodig om af te wegen hoeveel gram koffie in een schepje gaat haha.

   Iedereen is erg blij met het briefje gelukkig. Als ik weer even wat helder ben en tijd heb zal ik eens kijken wat mijn advies voor jouw apparaat zou zijn. Slappe koffie ook niet lekker natuurlijk.

   Hier thuis nu ook een goedkope versie van het nespresso-apparaat (van Moa). Dat bevalt goed als je even 1 kopje wilt zetten. Ik gebruik de goedkope cupjes erin, maar ook wel eens de dure nespresso-cupjes als er een aanbieding is. Die vind ik op de een of andere manier wel lekkerder..

   Veel succes iig! En op naar meer koffiegenot! Want wat is het effect ervan toch heerlijk!

 10. Goedemorgen,
  Gisteren een waterkoker gekregen voor slow koffie oftewel ouderwets koffie zetten met filter. Dus ik ben wat websites aan het lezen over verhoudingen. Dank voor je uitleg.
  Ps Het maatje van opa is volgens mij voor bonen die je vervolgens maalt.

 11. Hallo Elise,

  Ik zet koffie op 3 manieren: mokkapotje (Bialetti), opzetfilter (Clever Dripper) en gecertificeerde snelfilterautomaat (Melitta). Ik gebruik inmiddels nog maar 1 soort koffieboon van een kleine branderij, die ik zelf maal in de optimale maalgraad per zetmethode en geprefereerde extractietijd. Keep things simple, haha. Maar laat ik me nu beperken tot het snelfilterapparaat… 😉

  Vaak staan er op het waterreservoir 2 maten streepjes, voor grote en kleine koppen, resp. max 8-10 en 12-15. De onderlinge hoeveelheid verschilt ook nog wel eens per merk, waardoor zelf meten altijd verstandig is (water vullen tot 2, 5 en 8 grote streepjes en dit overgieten in een maatbeker op een weegschaal). Bij mijn apparaat gebruik ik altijd de grote streepjes en ieder streepje is nagenoeg 125 ml.

  Voor snelfiltermaling gebruik ik 7 gram koffie per 100 ml. (= medium sterk) ongeacht hoeveel koppen ik zet, maar voor een halve pot koffie verdubbel ik wel de doorlooptijd (een functie die vaak op de betere apparaten beschikbaar is).
  Voor iets milder of juist sterker is 6 resp. 8 gram koffie per 100 ml. een goed uitgangspunt. Ik drink mijn koffie altijd puur dus zonder suiker en verdunnende toevoegingen als kokend water, warme melk of melkschuim.
  Gedecafeïneerde bonen smaken bij dezelfde zetverhouding vreemd genoeg iets sterker, maar dat vind ik alleen maar lekkerder. Waarschijnlijk heeft de gebruikte decafeïnatietechniek hierop enige invloed…

  Tot slot zit er heel veel kwaliteitsverschil in koffie uit de supermarkt die vaak al maanden geleden is gebrand en verpakt, en 3 dagen geleden gebrande verse koffie van kleine branderijen. Anders dan je zou verwachten, zijn de zgn. budget-bonen van laatstgenoemde niet eens (veel) duurder dan supermarktbonen. Niet om reclame te maken want namen noem ik niet en rijker dan ik nu ben word ik er ook niet van, maar om jouw/ieders bakkie koffie zoveel rijker te maken. Er gaat dan een wereld voor je open!

  1. Wouw! Knap staaltje perfectionering! Dat is dan wel extra genieten van je koffie.

   En ja, de verhouding die ik geef, geldt natuurlijk niet voor elk koffiezetapparaat.. Moet ik er nog eens bijzetten voor de goede orde. En ook erbij zetten dat ik ook geen geld krijg van DE. Dat apparaat hebben we, cadeau van mijn moeder (die mijn koffiestress vast aandoenlijk vond).

   Van koffiezetapparaten met verschillende maten kopjes krijg ik dan weer acute stress. Maar dan kan ik altijd jouw verhouding van 100 ml en 7 gram aanhouden natuurlijk, fijn!

   Mijn man maakt ook wel eens bonen. Ik zal je reactie aan hem laten lezen. Koffie van verse bonen smaakt toch wel het lekkerste ja.

   Groetjes en dank je voor je reactie! Als ik weer eens meer tijd heb zal ik de blog aanvullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *