Vaatwasser pompt niet af, er blijft water staan

Laatst pompte onze vaatwasser niet af. Vlak na het eten nadat we hem hadden aangezet begon hij te piepen. Pieppiep, Pieppiep. En het laatste lampje van de vaatwasser gaf een knippersignaal. Even opgezocht in het boekje wat er aan de hand is. Ik keek in de gebruiksaanwijzing bij ‘het eindlampje knippert 2 keer onderbroken en het geluidsignaal klinkt twee keer’. Het euvel was dat de vaatwasser geen water kon wegpompen.

Er stond inderdaad een laag water in de vaatwasser. Het boekje zei ‘controleer of de gootsteenafvoer niet verstopt zit’ en controleer of er geen knikken of bochten in de waterafvoerslang aanwezig zijn’. Gootsteenafvoer was niet verstopt voorzover ik wist. Dus zou het aan de waterafvoerslang kunnen liggen. Maar hoe kan ik die afvoerslang dan wel niet vinden? Als ik een inbouwvaatwasser heb?

Ik ging eens onder de gootsteen kijken. Ik zag wel wat slangen, maar die zaten niet klem en waren niet geknikt. Ik friemelde wel wat met die slangen, maar als ik de vaatwasser dan aanzetten ging hij na een paar minuten weer piepen. Ik zette de vaatwasser maar uit. Morgen weer een dag. Manlief had ook al wat geprobeerd, gekeken of de stop wel goed zat. Dat was het geval. Daarna was hij te moe om zich er druk over te maken.

Lag het aan de riolering/waterafvoer in huis?

We hebben eerdere problemen gehad met de waterafvoer van de vaatwasser. Dat hadden wij bijvoorbeeld de dag nadat het heel erg veel geregend had, terwijl de riolering in onze buurt niet al te best is. Ook toen wilde de vaatwasser niet afpompen en bleef er water staan. De dag erna pompte hij wel weer gewoon af. Misschien kon hij zijn water niet kwijt? Dat hadden we ook een keer met de wasdroger die opeens tussendoor stopte omdat de wasdroger het water niet meer kon afvoeren om de een of andere vreemde manier. Dat was misschien omdat het bad tegelijkertijd leegliep? Ach, ik heb er geen verstand van en dwaal af.

Nee, vaatwasser bleef piepen

Maar nee, ook de dag erna ging de vaatwasser weer piepen. Hij pompte nog steeds niet af en er lag een ranzige troebele laag water onderin. Ik ging alvast incasseren dat we de vaatwasser moesten laten repareren. De keuken is net 2 jaar oud en ik had nog het visitekaartje van de monteur die de keuken heeft geïnstalleerd. Ik dacht dat het dan wel aan de bekabeling achter de vaatwasser zou liggen. Ik bedacht mij namelijk dat ik de avond ervoor toen de vaatwasser draaide een raar en best hard geluid uit de vaatwasser hoorde komen. Ik en de kat die lui op de bank zaten schrokken ervan op. Dat klonk al niet best..

Manlief lost afpompprobleem vaatwasser op!

Dit is de afvoerslang van je vaatwasser in gootsteenkastje.
Dit is de afvoerslang van je vaatwasser in gootsteenkastje.

Ik was die morgen na een mislukte poging al een beetje chagrijnig en bedacht dat er weer gedokt moest gaan worden voor de vaatwasser. Gelukkig was daar: manlief! Hij dook met zijn nuchtere blik nog eens in het gootsteenkastje. Hij had al snel de waterafvoerslang van de vaatwasser te pakken. Hij bewoog dat ding een paar keer op en neer en zette doodleuk de vaatwasser weer aan. Ik lachtte hem nog net niet uit. Maar toen, na een paar minuten hoorde ik het heerlijke geluid van een vaatwasser die water aan het wegpompen is. Hoeraaaa! Mijn dag was wel weer goed.

Hoe ziet die waterafvoerslang er dan uit?

Heb je ook een vaatwasser die helemaal is ingebouwd in de keuken? Wij ook. Maar ook wij konden gewoon bij de waterafvoerslang van de vaatwasser. Bekijk rustig de foto hierboven.

Oorzaak: vaatwasser pompt geen water weg

Pannen beklemmen water-afvoerslang vaatwasmachine
Pannen beklemmen water-afvoerslang vaatwasmachine

Vraag is nog steeds wat was nou de oorzaak. Manlief dacht dat het euvel misschien wel aan de rijst lag die door de stop heen is gegaan en in de waterafvoer is gekomen. Door het schudden van de slang is de rijst los gekomen en kon het water weer stromen. Ik verdenk de pannen in het gootsteenkastje. Die hebben de slang misschien geknikt, zie foto ernaast. Wat ook zou kunnen is dat dat rare geluid de slang was die ging bewegen onder de vaatwasser als de waterafvoer de grond ingaat. Misschien was de kracht van het weggepompte water zo groot dat de slang ging bewegen en in een knik terecht kwam. Enfin, we weten het niet. Hoop dat ik jou heb kunnen helpen met mijn verhaal. Overigens niet echt een verhaal voor mannen geschreven. Die zouden allang zijn afgehaakt :-). Ik ben nogal een kletser namelijk..

(februari 2016)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *