Vaatwasser zet beschermingssysteem tegen lekkage aan

Wateroverlast-onder-vaatwasser
De soap en verstopping van onze Zanussi vaatwasser (ZDT12011FA) was nog niet voorbij. Een paar weken later kreeg hij weer kuren. Ik hoorde al enorme gorgelgeluiden uit de gootsteen van de keuken komen. Dat klonk niet goed. Even later hoorde ik weer piep piep piep. Ik weer even wat op knopjes duwen en dicht doen. Uiteindelijk was onze wasautomaat zo van de rel dat hij 3 piepjes achter elkaar gaf. Volgens het boekje ‘het beschermingssysteem tegen lekkage is aan’. Het erg was dat hij enorm begon te zuigen om water uit de machine weg te krijgen. Als je er een bak water opgooide verdween het meteen. Maar ja, hij hield er ook niet mee op. Ik zag een plasje water rechtsonder de vaatwasser en heb toen maar snel in de meterkast de elektriciteit eraf gehaald (gelukkig had ik in een keer de juiste groep te pakken). Een stekker van de vaatwasser kon ik namelijk niet zo snel vinden.

Hulp monteur inroepen?

water-opvangen-onder-vaatwasser Manlief wist ook niet direct een oplossing ervoor. En de man die de keuken geinstalleerd had was met vakantie dus die kon ons ook niet helpen. Ik heb ons apparaat geregistreerd op de website van Zanussi. Maar daar vond ik niet een faq met extra tips om je problemen te verhelpen. Alleen de handleiding en de mogelijkheid om een serviceafspraak te maken met een monteur. Maarja, hoe duur dat was kon ik ook niet direct achterhalen. Bovendien wilden we niet dagen zonder vaatwasmachine zitten, lui als we inmiddels zijn geworden.

Man ging zelf vaatwasser proberen te repareren

De enige optie was dat mijn man weer ging proberen de vaatwasser te repareren. Eerst verwijderde hij de plint aan de onderkant van onze keuken. De vaatwasser is ingebouwd trouwens. Toen heeft hij aan de onderkant van de vaatwasser het ijzeren klepje losgeschroefd. Mijn man had al op internet gelezen dat er ergens een dobbertje (drijfsysteem) zat die de lekkagebescherming veroorzaakt. Hij zag een bakje water waar het dobbertje in dreef. Het bakje omschrijft hij als een soort afvoerputje. Als er water in het bakje zit gaat het dobbertje omhoog en wordt het systeem stopgezet omdat anders de elektronica nat wordt. Mijn man heeft het water uit het bakje verwijderd door te deppen met een sponsje en doekje. Het was niet mogelijk om de vaatwasser naar voren te kantelen omdat hij ingebouwd is. Toen hij de stekker er vervolgens weer in deed, maakte de vaatwasser geen lawaai meer. De pomp ging niet langer meer doordraaien, wat hij nog wel deed bij het piepsignaal (3 keer achter elkaar).

Verstopping aanpakken

Maar ja, de hele toestand is waarschijnlijk wel weer ontstaan door verstopping. In het bakje met het dobbertje hoort namelijk helemaal geen water te zitten. Mijn man heeft wederom aan de afvoerslang lopen wurmelen. Daar zitten waarschijnlijk nog voedselresten in. Verder heeft hij 2 kopjes soda in de vaatwasser gegooid, zonder wasgoed erin. En zette hij het 70 graden programma aan. Het programma is yes! helemaal zonder problemen verlopen. Hopelijk is de verstopping minder geworden door de soda. Hij had ook al in de zwanenhals/sifon van de gootsteen gekeken of er iets was. De afvoerslang van de vaatwasser komt daar namelijk in uit.

Het lijkt weer goed te gaan

Na het goed doorlopen van het wasprogramma heeft mijn man nog gekeken in het bakje en hier is gelukkig geen water in gekomen. Hij heeft het ijzeren klepje aan de onderkant eraf gelaten om ook de volgende wasbeurten te kijken of er water in kwam. Dit was ook niet het geval. Naja, uiteindelijk de plint er weer voor gedaan. En we maken weer met veel plezier gebruik van de vaatwasser. En nu duimen dat die verstopping weg blijft.

Tot zover ons verhaal.

15 antwoorden op “Vaatwasser zet beschermingssysteem tegen lekkage aan”

  1. Hoi Martin,

   Bedankt voor je reactie! Daar doe ik het voor :-). Hopelijk is het euvel bij jullie echt opgelost. Bij ons moest er uiteindelijk toch nog een monteur aan te pas komen en moest er een onderdeel vervangen worden.

   Groetjes Crealise

 1. Beste Elise, ik had gisteravond exact hetzelfde probleem. En dankzij jouw beschrijving heb ik het ook zelf op kunnen lossen, zonder dat ik heel technisch ben. Dank hiervoor, je hebt me een hoop tijd (aan de afwas) en geld gescheeld!

 2. oh super, ik probeer het vanavond bij ons thuis ook. Zelfde probleem . hopelijk is het bij ons ook evensnel opgelost 🙂

 3. Wat een heerlijkheid dat ik jullie heb gevonden. Er lekte al water, dus het beveiligingsysteem doet het niet. Het water heb ik weggehaald met een handdoek. Volgens mij is de vaatwasser gemaakt.

 4. hoe is het mogelijk dat een app dat steeds met water gevuld wordt
  als een vaatwasser water verliest in de opvang bak ,
  de meeste vaatwasser hebben zo,n probleem.Als er iets verstopt laakt komt er water onder in de opvang bak.De kraan wordt dan afgesloten .water verwijderen en de verstopping opsporen of goed spoelen met b.v soda.vaatwasser regelmatig met een reiniging middel draaien.

 5. Bij ons bleef de vaatwasser ook piepen ook na alles schoongemaakt te hebben en hij bleef ook lekken. Toen zijn we erachter gekomen dat er een klein gaatje in de onderplaat zat ( langs de dop van het zout) het gaatje hebben we geplakt en hij lekt niet meer en hij werkt weer perfect

 6. Bedankt voor de tip. We hadden hetzelfde probleem. Maar door het putje leeg te maken werkt alles weer zoals het moet.

 7. Goed dat je op dit probleem van de verstopte afvoer attent maakt. Laatst hadden we een eender probleem en ik dacht al aan problemen met de riolering. Gelukkig is onze afwasmachine wat makkelijker te verschuiven. Het schoonmaken van het bakje en wat soda in de afvoer heeft het hem gedaan. Gelukkig maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *