Tips voor vernieuwing elektriciteit in je huis

Opknapwoning in the pocket? Begin dan al in een vroeg stadium na te denken over de elektriciteit in je huis! Zo voorkom je dat je moet klooien met verlengsnoeren omdat je er niet aan gedacht hebt om in de slaapkamer aan weerszijden van het bed een stopcontact te plaatsen. Als je huis kaal is, dus nog voor het stuken, moet je ervoor zorgen dat alle elektra goed is aangelegd.

De elektricien heeft mij erg geholpen met onder andere licht in de trapkast. Helemaal tevreden ben ik niet, maar ik kan dankzij zijn bezoekje veel beter leven met de niet-perfectheden qua elektriciteit. Lees hieronder mijn ervaringen en enkele tips.

Elektra in de woonkamer

Wij hadden in onze woonkamer in alle 4 hoeken een dubbel stopcontact. Dat moet opzich voldoende zijn zou je denken. Alleen in de praktijk ontkom je er niet aan om te hannessen met stekkerdozen. In de hoek van de tv en stereo-installatie weet je wel dat je niet aan een enorme stekkerdoos ontkomt, ok. Vooral als je zoals ons er ook een printer, platenspeler, WII-spelcomputer en videorecorder op wilt aansluiten, pfff. En dan laat ik de karaokeset nog maar in de doos ;-).

Verder wilde ik in 3 hoeken van de kamer leuke lampjes hebben voor ’s avonds. En dan wil je niet elke keer een stekker erin hoeven te steken.. Je zorgt er het best voor dat de vaste apparatuur in het stopcontact kan blijven en dat je daarnaast nog een stopcontact over hebt om incidentieel te gebruiken. Voor het gourmetstel, stofzuiger of gsm-oplader. Wat betreft het opladen van elektrische apparatuur, dat was voor ons een aandachtspunt. Soms wil je gewoon en de tablet, laptop en je telefoon opladen. Dan heb je toch in ieder geval 2 stopcontacten nodig: een voor oplaadsnoer laptop en een mini-usb-oplaadstation. En als je op datzelfde kastje ook nog een lampje wilt zetten en de vaste telefoon op wilt aansluiten, zit er niks anders op dan de hulp in te roepen van een elektricien. Die kan een extra stopcontact bij maken. Probleempje: als je je muren mooi gestuct hebt, kun je een mooi plat stopcontact wel vergeten. Je krijgt dan echt een doosje op je muur en van het ene stopcontact een stroomgoot naar het nieuwe stopcontact, niet zo esthetisch. Maar ja als je er een kastje voorzet zie je dat weer niet. Maar als je je huis gaat verkopen is het toch niet zo mooi.. (bedenk daarom dit soort dingen van tevoren).

In een hoek staat ons aquarium waarvoor we wel 3 elektriciteitsaansluitingen nodig hebben (verlichting, filter, luchtpompje). Dit konden we oplossen door het gebruiken van een verdeelstekker waar wel 4 platte stekkers in passen. Dit was ok zei de elektricien, omdat ze niet veel stroom trekken. Ok, dat was de woonkamer.

Elektriciteit in keuken

‘Heb je echt genoeg aan 2 dubbele stopcontacten in de keuken?’, vroeg de keukenboer.. Ik dacht wat een onzinnige vraag, 4 moet toch wel genoeg zijn? Verkeerd gedacht, als je op je aanrecht de volgende apparatuur vast wilt hebben staan: waterkoker, broodrooster, melkopschuimer, keukenmachine, koffie-nespresso, koffiezetapparaat. Dan houd je dus geen stopcontact meer over voor incidentieel gebruik (tosti-apparaat, mixer). Onze oplossing:

1. koffie-nespresso en keukenmachine (waar heb je die toch ook voor) naar de schuur (die zien we nooit meer terug..) en melkopschuimapparaat gedegradeerd als incidentiele apparatuur.

2. Koffiezetapparaat verplaatst naar het stopcontact aan de andere kant van de keuken.

Trouwens elektriciteit in je keuken is nog een heel ding. Je hebt ook zo veel elektriciteitsbronnen ervoor nodig. Onze keukeninstallateur kon niet anders dan een stekkerdoos boven op de keukenkastjes leggen zodat daar de laatste stekkers in kunnen. Helaas niet mooi afgewerkt dus, maar ja, je ziet er gelukkig weinig van.

Nog een dingetje: ik wilde de vriezer ontdooien. Die is onderdeel van een koel-vriescombinatie. Bij onze oude vriezer moest je dan de stekker uit het stopcontact halen. Ik heb tevergeefs gezocht naar de stekker van de vriezer. Uit navraag blijkt dat ik gewoon de koelkast uit kon zetten door die draaiknop op 0 te zetten. Vervolgens deed ik een pannetje met kokend water erin en kon ik vrij snel en gemakkelijk het rijp uit de vriezer scheppen/losbikken met een houten spatel. En daarna snel de koelkast en dus vriezer weer aanzetten!

Elektriciteit in slaapkamer

Ik kan er kort over zijn: bedenk voordat je gaat verbouwen waar je het bed neerzet. Zorg er vervolgens voor dat je aan beide kanten van het tweepersoonsbed een dubbel stopcontact aanlegt. Zo voorkom je slingerende stekkerdozen.

Ok, tot zover mijn relaas over elektra. Als je elektra maar goed zit denk ik maar. Lekker veilig.. Nu die rookmelders nog in huis zien te krijgen.

4 antwoorden op “Tips voor vernieuwing elektriciteit in je huis”

 1. Wij zijn ook druk aan het verbouwen in onze woning en zijn nieuwe elektriciteit aan het aanleggen. Gelukkig hebben we veiligheidshaspels gekocht en dit werkt erg prettig. Goed om inderdaad eerst te bedenken waar je je spullen neerzet zoals je bed!

 2. Wij hebben ook gemerkt dat het echt handig is om meer stopcontacten te plaatsen in je keuken. Wij dachten ook dat het er te veel zouden zijn, maar we komen nu soms zelf stroompunten te kort! Gelukkig zijn onze stropcontacten wel strategisch geplaatst, zodat we gemakkelijk verlengsnoeren kunnen gebruiken.

  1. Dank voor je bericht. Gelukkig dat je het kon oplossen met verlengsnoeren. Dat scheelt.

   Hier ook een verlengsnoer voor de waterkoker, koffiezetapparaat en broodrooster, die we regelmatig gebruiken. En het niet gebruikte stopcontact is wisselend voor de eierkoker en laptop-oplader.

 3. Wat een handige tips! Elektriciteit is inderdaad een cruciaal aspect bij een huisrenovatie. Je hebt laten zien hoe belangrijk het is om van tevoren goed na te denken over de plaatsing van stopcontacten en aansluitingen, vooral in de keuken en slaapkamer. Dankzij deze inzichten kunnen anderen hun elektrische behoeften beter plannen en ongemakken voorkomen. Veiligheid staat voorop, en het toevoegen van rookmelders is een verstandige zet!

  Met vriendelijke groet,

  Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *