Mijn ervaring met accupunctuur

Mijn neus is vaak verstopt en dan moet ik door mijn mond ademen. En als ik dan eens door mijn neus kan ademen, kan ik nooit helemaal voluit ademen. Ook heb ik regelmatig dat de holtes in mijn hoofd vol zitten, niet heel prettig is dat. Ik ben niet ziek, maar als ik van die klachten af kan komen, zou toch heel fijn zijn. Dan hoef ik ’s morgens ook niet eerst een half uur te niezen. Ik ging eens kijken of accupunctuur iets voor mij kon betekenen.


Het kan goed zijn dat mijn klachten komen door mijn stofallergie. Die is al eens eerder aangetoond, maar ik heb geen zin om daar medicijnen voor te slikken. Mijn man zei heel droog dat ik misschien wat vaker onder mijn bed moet zuigen. Ok, hij heeft een punt. Maar wat gaat Elise doen, kijken of accupunctuur mijn neus en holtes vrijer kan maken. Overigens heb ik wel eens ergens gelezen dat Chinese traditionele geneeskunde-therapeuten niet zo veel kunnen met het concept ‘allergie’. Dit past niet zo in hun yin yang-methode?

Naar de accupuncturist

Ik had bij een Chinese accupunctuurpraktijk in het winkelcentrum een intakegesprek (de accupuncturist sprak Engels, dus even wennen). Hij drukte op verschillende plekken in mijn gezicht (waarschijnlijk waar die bijholtes zaten). Bijvoorbeeld naast mijn neus en bij mijn wenkbrauw en die deden vaak gemeen pijn. Bij mijn zusje, die eerder al eens bij een accupuncturist was, werd bij het intakegesprek ook haar pols gevoeld en haar tong bekeken. Daaruit kan een accupuncturist al veel uit afleiden hoe het lichamelijk met je gesteld is. Bij mij deed de accupuncturist dat niet. Dat vond ik wel een beetje jammer.

De accupuncturist gaf aan dat omdat mijn neus anders dan normaal is opgebouwd, dit ook effect kon hebben op ademhaling en bijholteklachten. Hij vroeg of ik daar al eens naar had laten kijken. Maar toen gaf ik aan dat dat me nog een brug te ver was. Het behandelingsplan dat de accupuncturist voorstelde was 10 keer een uur, voor in totaal 550 euro. Dat bedrag moest ik zelf dokken omdat ik geen aanvullende zorgverzekering heb. Ik stemde ermee in omdat ik er best wat geld voor had om van mijn klachten af te komen.

Accupunctuur + tuna-massage

De behandeling van een uur zou bestaan uit eerst een half uur accupunctuur en daarna een half uur tuna (drukpunten)-massage. De accupunctuur en drukpuntmassage in mijn gezicht zou gericht zijn op het vergroten van mijn weerstand en op het genezen van de ontsteking in mijn bijholtes. Ook mijn rug-schouder en nek zou hij meenemen (ok, dat gebied zit best vast). Bij zo’n drukpuntmassage kun je trouwens gewoon je kleren aanhouden, wel zo fijn.

Om de ontsteking in mijn holtes tegen te gaan, raadde hij mij aan ook Chinese kruidenpillen te slikken. En kruidenpillen om mijn weerstand te vergroten. Na aankoop van die pillen heb ik mij er overigens nog op suf gegoogled, op de namen van die pillen. Er zijn op internet wel verhalen over de gevaren van Chinese en Ayurvedische medicijnen. Dat er bijvoorbeeld zware metalen of dieren of beschermde planten in zouden zitten? En in België hebben vrouwen die een Chinees afslankproduct hebben gebruikt kanker gekregen. Niet echt geruststellend. Het ene potje met kruidenpillen is in Engeland geproduceerd en het andere potje ver weg in China. De accupuncturist verzekerde dat in de pillen alleen kruiden zitten. Ik vertrouw hem maar. Op de naam van de kruidenpillen kreeg ik niet direct alarmerende berichten. Ik weet van 2 andere mensen in mijn omgeving dat zij kruidenthee moesten maken naast de accupunctuur. Ik zag ook wel het voordelen van die pillen, dat je niet zelf kruidenthee hoeft te trekken. Naast de pillen kreeg ik nog een flacon mee met een soort tijgerbalsemachtige vloeistof waarvan ik met mijn pink een beetje onder mijn neus kon doen. Of eventueel ook onder mijn oren of op mijn slapen. Dit spulletje werkt flink goed om je neus wat vrijer te maken. Alleen vlak na het opbrengen deed ik wel mijn ogen dicht omdat het wat prikte in mijn ogen in het begin. Terwijl ik het toch echt onder mijn neusgaten depte en inwreef.

Best te doen, die naalden

Na het intakegesprek mocht ik op een bank liggen, met een opgehesen broekspijp, want de naalden moesten ook in mijn onderbeen. En dan krijg je de naalden in je huid (voeten, onderbeen, handen, hoofd). Kleine prikjes, daar voel je niet heel veel van al is het ook weer niet prettig. Een soort van warmtelamp kwam boven mijn hoofd en ik mocht een half uur blijven liggen. De lamp was tevens klok, na een half uur ging hij af. Mijn ervaring is dat de naalden in het begin wel vervelend zijn, maar dat je al snel ontspannen raakt. Ik ben zelfs een paar keer bijna in slaap gevallen. Een paar keer leek het wel of de naalden wat gemener waren, vooral als ik erg druk was geweest en gehaast aankwam. Een enkele keer leek het of een naald in mijn spier zat en dan zei ik er vaak wel wat van. Bijvoorbeeld bij een naald in mijn kuit. Een keer zat een naald in mijn hand niet lekker en dan deed hij er wel iets mee waardoor het wel goed zat. Een andere keer zei ik niks en leek het daarna wel mee te vallen. Een keertje zorgde een naald in mijn voet voor een onderhuidse bloeduitstorting en had ik daar een tijdje een blauwe pek. Anyway, ik kon het halfuurtje meestal wel goed volhouden. Je ligt natuurlijk wel een tijdje stil en dan wil je soms iets anders gaan liggen. Soms gingen mijn spieren na een tijdje wat trillen. Ik durfde mijn been niet echt te verplaatsen door die naalden. Maar ja, al met al was het wel te doen.

Klachten zijn minder geworden

Ik merkte altijd dat de dag na de accupunctuurbehandeling er veel slijm los kwam. Een teken dat de ontsteking los kwam. De behandeling is inmiddels een maand geleden afgerond. Door de accupunctuur en kruidenpillen zijn mijn klachten wel een stuk minder geworden. Ik had ook wel het idee dat de pilletjes om mijn weerstand te vergroten wel hun werk deden.

Nu hoef ik slechts een enkele keer ’s morgens te niezen. Verder kan ik nu beter door mijn neus ademen. Dat werd trouwens al heel snel vanzelfsprekend. Af en toe stond ik er wel bij stil van ‘he, ik hoef niet meer door mijn mond te ademen’. Soms voelde ik zelfs echt de koelte van de lucht door mijn neus. Ik dacht dan: ‘fijn, zo is ademhalen dus bedoeld’. Soms kwamen mijn klachten tijdens de periode van behandeling wel weer wat terug. Bijvoorbeeld als het weer heel vochtig en koud werd opeens.

Ik ben mij nu veel bewuster geworden van mijn holtes. Ik voel als ik mijn neus heen en weer beweeg gewoon dat het achter mijn neus soms wat vast zit. Die holtes worden ’s morgens als ik wakker word, geblokkeerd. Zo voelt het dan. Na wat neus snuiten en peuteren (ja sorry, vies praatje) is het wel weer ok.

Omdat de klachten zo verminderd zijn, hoeft mijn moeder haar promotiepraatje voor C1000 bruistabletten niet meer te houden haha. Die merkte altijd fijntjes op dat ik weer verkouden was en beter voor mezelf moest zorgen.

En hoe gaat het nu?

Het is nu dus een maand geleden dat ik met de accupunctuur en de kruidenpillen ben gestopt. De accupuncturist adviseerde mij nog wel om de behandeling door te zetten voor 3 maanden, 2 keer per week. Omdat de klachten anders zo tegen maart weer terug zouden kunnen komen. Ik heb dat toch niet gedaan. De kruidenpillen (deze zou ik sowieso niet vergoed krijgen door een aanvullende zorgverzekering) en behandelingen zijn toch een duur grapje. Ik dacht, laat ik het maar eens aankijken.

En nu? Nu ben ik flink verkouden. Nu dus weer door mijn mond ademen, prikkende/jeukerige ogen, slecht ruiken en proeven, veel snotteren. Wel weer even wennen dus. En mijn moeder merkte vandaag weer fijntjes op dat ik verkouden was. Maar begon nu voor de verandering niet over de vitamine C1000 bruistabletten. Volgens mij heeft ze dat opgegeven haha. In ieder geval bedankt accupunctuur. En we zullen zien of ik in maart inderdaad weer (zonder verkouden te zijn) loop te klooien met verstopte neus en bijholtes.

P.S. In een ander berichtje vertel ik nog wel eens iets over de goede effecten van de drukpuntenmassage op mijn schouders, nek en rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *