Bobotie
Recept voor 6-8 personen
- 1 kg rundergehakt
- 1 ui ( groot)
- 1 pepertje ( naar keuze)
- 3 tenen knoflook
- 2 sneden witbrood
- scheut melk
- 50 g amandelen
- 100 g rozijnen
- 1 eetlepel chutney, mango, abrikoos, appel naar keuze
- 2 eetlepels Indiase kerrie
- 3 eetlepels citroensap
- 1 theelepel koenjit (geelwortel)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde mint
- ½ theelepel djintan (komijn)
- ½ theelepel versgemalen peper
- mespunt kruidnagelpoeder
- 3 middelgrote eieren
- ong. 250 ml melk
- een paar citroen- of laurierblaadjes
- Doe het gehakt in een grote schaal
- Maal de amandelen in grove stukken, bv in een keukenmachine en doe bij het gehakt.
- Snij de ui en de knoflook fijn (kan ook in de keukenmachine) en doe ook bij het gehakt.
- Week het witbrood in een beetje melk, maak fijn (kan ook in de keukenmachine) en doe bij het gehakt.
- Doe verder alle ingrediënten bij het gehakt behalve de eieren, de melk en de citroen- of laurierblaadjes en kneed dit goed door elkaar.
- Vet een grote ovenschaal in (min. 2 liter) en verdeel het gehakt over de schaal.
- Klop de eieren met de melk los en giet dit over het gehakt.
- Druk de citroen- of laurierblaadjes in het gehakt.
- Zet de oven op 180º C en laat het gaar worden in 45-60 minuten.
In Zuid-Afrika werden er pompoenpannekoekjes en gele rijst bij geserveerd. Ik eet het meestal met sla, stokbrood en kruidenboter.