Dit is een mengeling van een maaltijdsoep en een stoofpotje. Lekker met grof boeren brood erbij.
- Wortel, snij in schijfjes
- Prei, in ringen
- Ui gesnipperd
- 3 aardappelen in blokjes
- Witte bonen (400 gram)
- Hamblokjes (duobakje)
- 300 gram gehakt
- Liter bouillon (groente, runder wat je wilt).
Maak eerst de gehaktballetjes (ei, paneermeel, peper en zout) en bak deze bruin in de boter. Uien erbij doen en aanbakken tot ze glazig zijn. Gooi vervolgens de prei er bij en even meebakken. Wortel- en aardappelstukjes erin doen en net zoveel bouillon erbij gieten tot alles onder staat. Laat 20 minuten sudderen. Gooi dan de witte bonen en de hamblokjes erin. Laat nog even opwarmen en eten maar.
Recept 2, voor 2 personen
- 150 á 200 g gehakt
- kruiden naar keuze ( bv braad en grillkruiden)
- paneermeel
- evt 1 klein ei om het gehakt aan te maken
- boter of margarine
- 1 ui gesneden
- 1 prei gesneden
- 1 winterwortel of een paar kleine wortels in blokjes
- 4 aardappelen geschild en in blokjes
- 75 g plakjes ham, in stukjes gesneden
- 1 kleine pot witte bonen
- ½ tot 1 liter bouillon
- peper en zout
Meng het gehakt met de kruiden, het paneermeel en evt het ei en maak er gehaktballetjes van ( niet al te klein).
Verhit de boter of margarine in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin. Doe er de ui bij en laat even meebakken en vervolgens de prei en daarna de blokjes wortel.
Doe er zoveel bouillon bij dat alles onderstaat en breng aan de kook.
Doe er zodra het kookt de aardappel bij, en zet de pan zodra het weer kookt op een zacht pitje tot de aardappels en de wortels gaar zijn.
Voeg de bonen en de ham toe, warm alles door en doe er eventueel nog peper en zout bij.