Elzasser zuurkoolovenschotel

4 personen

  • 600 á 800 g zuurkool
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 1 grote appel in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook ( of meer, eigen keuze)
  • 100 g spekblokjes ( mag ook meer) ) Hoeveelheid vlees
  • 3 á 4 plakken ( 300 á 400 g)gekookte casselerrib in blokjes ) kan naar keuze
  • 1 of 2 rookworsten ) gevarieerd worden
  • 3 laurierbladeren
  • wat jeneverbessen
  • peper en zout
  • 2 dl kippenbouillon van een blokje
  • 2 dl witte wijn
  • 1 á 2 borrelglaasjes jonge jenever
  • 1 kg aardappels, in plakjes
  • wat gesmolten boter of margarine
  • 1 ovenschaal met deksel

Verwarm de oven voor op 160° C

Bak de spekblokjes uit. Doe er de ui bij en laat een paar minuten meebakken, vervolgens de wortel een paar minuten meebakken, en dan de appel. Doe er dan de zuurkool bij en pers de knoflook er boven uit. Goed mengen. Zout en peper toevoegen naar wens

Doe het mengsel in de ovenschaal. Voeg laurier en jeneverbessen toe en giet er de bouillon, de wijn en de jenever over. Doe het deksel op de schaal en zet de schaal midden in de voorverwarmde oven gedurende één uur.

Kook vervolgens de aardappelplakjes met zout net gaar.

Haal na één uur de schaal uit de oven en zet de oven op 250° C.

Pak het deksel van de schaal. Leg de rookworst ( heel) en de blokjes casselerrib op de zuurkool. Verdeel er de plakjes aardappel over en besprenkel met wat gesmolten boter of margarine.

Zet de schaal terug in de oven zonder deksel en laat de bovenste aardappelplakjes bruin kleuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.