Je geliefde volgen op gps: beetje ziek, maar wel handig

Ok, het zal niet voor iedereen zijn weggelegd. Sterker nog de meeste mensen kijken mij heel verschrikt aan. Alsof ik net verteld heb dat ik onze kat op Marktplaats ga zetten. Nee, je moet het absoluut niet aan te veel vertellen.. Of alleen aan de mensen die weten dat je wel een beetje gek bent? Waar gaat het dan om? Nou: ik maak gebruik van de handige functie ‘locatie delen’ in Google Maps. Ik heb natuurlijk eerst mijn eigen locatie in eerste instantie gedeeld met mijn zussen en echtgenoot. Manlief wilde ook wel zijn locatie met mij delen. En dat is mij toch handig!

Als hij op pad is, kun ik altijd even kijken of hij al onderweg naar huis is. Is hij nog druk met het ophalen van oud papier? Is hij al op de terugweg van een kinderverjaardag? Het scheelt weer whatsappjes sturen/beantwoorden of bellen. Waar hij sowieso niet altijd op reageert. Ik probeer het alleen te doen om te kijken of hij al bijna thuis is. Ok, een enkele keer als ik ’s avonds alleen op de bank zit, kijk ik even waar hij nou precies die vergadering heeft. Gewoon voor de leuk. Ja beetje gek he.

Alleen het lastige was toen we ruzie hadden. Hij zette zijn gps-locatie op onzichtbaar omdat hij wist hoe zeer ik daarvan zou balen. Toen het weer goed was, en na wat smeken (ik vind het zo handig), heeft hij het weer voor mij aangezet. Gek genoeg heeft hij niet de behoefte om mij te volgen. Alleen een enkele keer toen hij mij wilde ophalen en die locatie alvast opzocht in Google Maps, zag hij mij toevallig met de trein de stad inrijden. Maar dat was dan echt toeval.

Mijn zusjes moeten er ook niet van weten. Haha, alleen mijn jongste zusje zei dat als ze op Google Maps zit, zij mij altijd heel saai thuis ziet zijn. Dat is wel anders nu ik weer aan die arbeid ben. Ik rijd haar woonplaats dagelijks voorbij in de trein.

Let op: er is soms wel een afwijking

Laatst had ik op een terrasje gezeten, terwijl mijn man met de kinderen ging magneetvissen. Ik wilde op een gegeven moment naar hem toelopen omdat ik het op het terras wel had gehad. Toen kreeg ik wel te maken met een afwijking van zo’n 100 meter. Hij zat onder een brug, waardoor zijn gps-signaal waarschijnlijk een beetje verstoord was. Ik liep over die grote brug naar een flatgebouw waar ik hem niet vond. Gelukkig zijn mijn kinderen vrij luidruchtig, dus kon ik ze uiteindelijk op gehoor ook wel vinden :-).

Dit was de eerste keer dat de afwijking trouwens zo groot was. Meestal kun je iemand vrij nauwkeurig ‘lokaliseren’. Handig als jij klaar bent met winkelen en naar je partner wilt die ergens in een kroeg of café zit. Ook handig als je partner zijn telefoon kwijt is en jij even kunt checken of die in huis ligt of ergens anders. Dat kan natuurlijk alleen als er genoeg batterij in een telefoon zit.

‘Vind mijn gsm’

Er zijn alternatieven voor Google Maps, bijvoorbeeld ‘find my gsm’. Dit bestaat iig voor android. Erg handig als je je tablet of smartphone kwijt bent. Een vriendin liet haar telefoon in de trein liggen en zag via ‘Find my gsm’ haar telefoon richting Almere reizen. Je telefoon moet trouwens nog wel genoeg batterij hebben. Anders valt er niks te volgen. Iemand had haar telefoon meegenomen naar zijn werk. Om 17 uur vertrok die persoon uit het kantoorgebouw naar zijn huis in Almere. Toen ging de vriend van mijn vriendin naar het betreffende adres om de telefoon op te halen. De persoon gaf hem gelijk. Had geen kwaad in de zin, maar wist even niet zo goed wat ze met de telefoon moest.

Oh, nog een anekdote. Een kennis kwam via ‘Find my gsm’ erachter dat haar vriend vreemd ging. Die was wel erg vaak in een bepaald gehuchtje, waar zij natuurlijk terecht haar vraagtekens bij had.

‘Locatie delen via whatsapp’

Een ander leuk alternatief om je locatie te delen is gewoon via de Whatsapp. Mijn schoonvader stuurde een keer zijn zwager een whatsappje om te vragen wanneer deze persoon dacht aan te komen. Vervolgens krijgt hij, via een handige functie op Whatsapp, een kaartje met zijn locatie. En toen kon mijn schoonvader inschatten dat ze er over een kwartiertje zouden zijn.

Weinig organisaties gebruiken gps

Het is toch een hartstikke handige functie, dat je je locatie kunt delen. Bedrijven schijnen hier al wel gebruik van te maken. Ik heb wel eens gehoord dat bedrijven via gsm-masten kunnen uitlezen als je in hun stad bent. En dat ze dan reclame zouden kunnen aanbieden. Maar toen ik dit eens op tv was, was dit waarschijnlijk pure fictie. Ik heb nog nooit te maken gehad met reclame op basis van je locatie.

Ik vind dat de politie ook gebruik moet gaan maken van de mogelijkheden van gps via je smartphone. Dat als je belt naar 112, dat ze een locatieverzoek naar je gsm kunnen sturen. Als je deze accepteert, geef je de politie toegang tot je gps-locatie. Dan hoef je zelf niet uit te zoeken wat het adres is waar je bent. En als je ergens in de middle of nowhere bent is dat ook best handig. Ik heb het idee opgestuurd naar de politie. Wie weet doen ze in de toekomst er nog eens iets mee. Nog geen reactie gekregen overigens.

Tot slot

Gelukkig ontmoet ik ook zo nu en dan mensen die wel begrijpen dat ik het een handige functie vind. Die zeggen dat ze het ook willen! Maar als zij dan een iphone hebben, weet ik niet of de handige functie ‘Deel je locatie’ van Google Maps ook voor hen beschikbaar is. Mijn schoonmoeder is ook niet faliekant tegen. Laatst vroeg ze of ik wilde kijken of mijn man al op de terugtocht was van zijn ommetje. Zodat ze wist of ze al kon beginnen met eieren bakken haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *