Google Docs vs Microsoft Word

Google biedt een breed pakket aan diensten, zogenaamde ‘apps’. Denk aan bijvoorbeeld Google Docs, Google Spreadsheets (Excell) en Google Slides (PowerPoint). Is Microsoft Office nu helemaal overbodig? Of zijn er functies die je mist in Google Docs en Google Sheets die Office wel heeft? Lees hier mijn ervaringen met Google Docs/Spreadsheets vs Microsoft Office.

Functies van Google Docs in vogelvlucht

In Word maak ik gebruik van bepaalde functies. Worden deze ook in Google Docs aangeboden?

  • Tekens en woorden tellen: check, via control-shift-c.
  • Redigeerfunctie (zodat mensen zien wat je hebt aangepast en dit kunnen goed- of afkeuren): niet zo uitgebreid als in Word. Wel kun je via de revisiefunctie achterhalen wanneer wat door wie is aangepast. Dit voldoet eigenlijk prima als je samen aan het bestand werkt.
  • Synoniemfunctie shift f7 (Word): niet aanwezig, synoniemen moet je zoeken op synoniemen.net.
  • Ongedaan maken (control Z en Y): check (soms niet zo snel)
  • Tekst plakken zonder opmaak: niet aanwezig. Als je tekst kopieert vanaf een website en in Google Docs plakt zie je de tekst met opmaak en moet je vervolgens handmatig de opmaak aanpassen. Eventueel meegeplakte links, banners en afbeeldingen moet je handmatig verwijderen.

Leuke dingetjes met Google Docs

  • Je kunt met bijvoorbeeld zijn 2-en en 3-en, als je het bestand hebt gedeeld, tegelijk aan een bestand werken. Je ziet dan direct de wijzigingen die een ander doorvoert en je kunt hier ook over chatten.
  • Je kunt de bijdragers aan het document een mailtje sturen met het bestand als bijlage. (via bestand).
  • Is Microsoft Word vaak een zoekplaatje voor je? Google Docs is een ietwat uitgeklede maar daarom wel overzichtelijke tekstverwerker.

p.s. Microsoft Office biedt ook de mogelijkheid om in the cloud samen aan een bestand te werken. Ik weet alleen even niet of er dan ook een chatfunctie beschikbaar is om te overleggen met een collega.

Tips Google Docs

  • Google doc e-mailen aan Word-gebruiker Je wilt een Google Doc e-mailen naar iemand anders die met Microsoft Word werkt. Dan kun je het bestand in Google docs downloaden als Docx-bestand of OpenDocument bestand odt. De ontvanger kan deze openen in Word.
  • Typen in Google Docs werkt niet, wat nu? Let op, als je (per ongeluk) het beeldscherm inzoomt of uitzoomt kan het zijn dat de cursor ineens niet op de juiste plek staat. Type je tekst dan verschijnt deze een paar tekens verder. Dit los je op door het beeldscherm weer op 100% te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *