Overgestapt van schadeverzekeraar via intermediair

Wie had dat gedacht, onze hypotheekadviseur doet ook in verzekeringen. Niet alleen in een overlijdensrisicoverzekering, maar ook in schadeverzekeringen! Hij vroeg terloops bij welke verzekeraar we nu zitten en vroeg of hij voor ons mocht nagaan of er geen beter aanbod mogelijk was. Nou vooruit, we hebben onze hypotheek al bij je in handen gelegd, dus die schadeverzekeringen, waarom niet. Live to the edge. Zo zijn we bij de Noordhollandse van 1816 gekomen.

Autoverzekering onder de loep

Eigenlijk een beetje taboe om via een intermediair van autoverzekeraar over te stappen, terwijl je bij een vergelijkingssite van o.a. autoverzekeringen werkt. Mijn switch heb ik toen dus niet aan de grote klok gehangen. Lange tijd wist ik niet eens af van het bestaan van intermediairs! Je hebt verzekeringsmaatschappijen FBTO, Interpolis en Unive (‘direct writers’)waar je direct schadeverzekeringen kunt afsluiten. Verzekeren doe je zelf. Ja je hebt ook De Goudse, Reaal, Alianz, maar wat die doen? Iets met beleggen. Ja Interpolis ging alleen via de Rabobank. En wat een assurantiekantoor is? Zou niet weten. Via mijn vorige werk kreeg ik eindelijk door dat er meer is dan direct writers. Een intermediair biedt ook een vergelijkingsservice aan, maar dan een die persoonlijk advies geeft. Heel toegespitst op de klant. Wil je schade claimen? Dan bel je niet de verzekeraar, maar de intermediair. Was allemaal nieuw voor mij.

Maar nu dus via een intermediair overgestapt van auto-, opstal-, inboedel- en WA-verzekering. Dus voor alle schadeverzekeringen. Onze maandelijkse premie gaat iets omlaag, al hebben we voor de inboedelverzekering geen allrisk-dekking meer. Mijn autoverzekering wilde ik altijd al eens gaan bekijken omdat ik vermoedde dat ik bij Interpolis vrij duur zat. Ik weet dat de prijsverschillen tussen autoverzekeraars erg groot zijn. Uit onderzoek van Verzekeringssite bleek verder dat je met de duurste autoverzekering niet ervan uit kan gaan dat je de beste dekking hebt. Ik vond het wel jammer om Interpolis gedag te zeggen. Interpolis is een keurige maatschappij vind ik, die ons altijd goed heeft bediend. Het voelde wel als vreemdgaan. Maar ja, ik was via de Rabobank 10 jaar geleden toch wel heel gemakkelijk bij Interpolis gekomen. Ik vond het tijd om als nederige consument op microniveau aan wat marktwerking te gaan doen.

Overstapservice schadeverzekeringen

De overstapservice van de intermediair (assurantiekantoor) verliep prima. Het enige wat we hoefden te doen was het ondertekenen van een opzegbrief voor de vorige verzekeraar. De intermediair zorgde ervoor dat onze inboedel gedekt was op zowel ons oude adres als nieuwe adres. Blijkbaar hadden we recht op premierestitutie. Je hebt natuurlijk wat overlap. De te veel betaalde premie kregen we netjes terugbetaald. Ik moet zeggen een dergelijke overstapservice is wel heel prettig. Gewoon omdat je die volledig uit handen kan geven aan de intermediair.

Via bijvoorbeeld een vergelijkingssite moet je zelf een opzegbrief opsturen naar de oude verzekeraar. En je moet zelf nagaan of je contractueel wel kunt overstappen en of je geen opzegtermijn hebt. Je moet denk ik toch erop letten dat je de nieuwe verzekering niet per direct afsluit, want dan respecteer je de opzegtermijn niet. Ik kan mij voorstellen dat er dan een kans is dat je dubbel premie moet betalen. Maar misschien is de nieuwe verzekeraar coulant, dat kan ook. Dit soort onzekerheden zou ik toch echt niet prettig vinden. Hoe het echt zit met overstappen tussen verzekeraars weet je denk ik alleen als je zelf bij een verzekeringsmaatschappij zit. En natuurlijk is het overkoombaar, mocht je dubbel premie betalen door overlap. Je gaat uiteraard besparen door over te stappen, dat compenseert. Ik heb het alleen nog niet eerder zelf gedaan omdat ik op sommige vlakken Pietje precies ben en dingen niet op zijn beloop kan laten. Maar goed, mensen zoals ik kunnen altijd nog alles overlaten aan een intermediair :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *