Ingress – modern ‘landjepik’ spelen

Geocaching is al vrij avontuurlijk, neem dan het augmentet reality spel Ingress! Als je een paar gasten voor een standbeeld zitten te tikken op hun smartphone is de kans groot dat ze Ingress spelen en ‘portals aan het hacken’ zijn. Mijn man speelt het sinds kort, aangestoken door zijn broer. Het kan erg verslavend zijn, dus be ware!! Voordeel is wel dat je partner die ingrest van een bankhanger verandert in een sportieveling die bij nacht en ontij, weer of geen weer, op zijn fiets stapt. En dan ’s avonds klaagt over zijn spierpijn. Maar ook: die je dus ook makkelijk mee krijgt naar sociale verplichtingen of uitjes met de kinderen, onder het mom van ‘Er liggen daar vast wel een aantal portals’.

Ingress – uitleg voor leken

Ingress is een soort landjepik dat je via internet en gps kunt spelen. Er zijn 2 partijen, groen en blauw, die over de hele wereld dit spel spelen. Stel je bent blauw en staat voor een standbeeld of gebouw. Nu kun je via de Ingress-app (die werkt met gps) op je smartphone nagaan of dit een ‘portal’ is die je kunt ‘hacken’ (veroveren). Als de portal in handen is van de tegenpartij (groen) dan kun je met je virtueel verzamelde wapens de portal overnemen. De truc is om meerdere portals in de omgeving over te nemen (jouw kleur te maken) en deze met lijnen met elkaar te verbinden. Zo creëer je een veldje in jouw kleur en heb je dit stukje land gepikt. De tegenpartij (groen) die vlakbij de portal woont ziet nu dat de portals zijn veroverd en kan nu enige tijd erna zelf op de fiets klimmen en de portals weer ‘heroveren’. Je wordt steeds sterker als je Ingress speelt. Hoe meer je hackt, hoe hoger je leven. Je krijgt steeds meer power. Je kunt ook een ‘missie’ spelen. Dan moet je bijvoorbeeld een aantal portals in een bepaalde volgorde hacken of tussendoor vragen beantwoorden waar je punten voor kunt krijgen.

Enomali – Ingress samenkomst van groen en blauw

Regelmatig vinden er enomali’s plaats over de hele wereld. Hierbij spreken groen en blauw met elkaar af in een stad om vervolgens met elkaar de strijd aan te gaan. Aan het eind van de dag wordt bekendgemaakt wie er gewonnen heeft: blauw of groen. Je speelt Ingress in een soort van teamverband. Je kan de verzamelde wapens zelf gebruiken of aan een teamgenoot geven die ze nodig heeft om een zware portal te hacken. Vlak voor een Enomali moet iedereen zorgen dat hij voldoende wapens heeft verzameld om goed ten strijde te gaan.

Weetjes over Ingress

Hieronder enkele weetjes, wellicht voor discussie vatbaar 🙂

  1. Ingress wordt net als bij geocaching door allerlei soorten mensen gespeeld. Ik denk wel dat het aandeel ict’ers/webdeveloppers vrij hoog is en er minder gezinnen het spel spelen.
  2. Waarom groen en blauw? Vroeg ik laatst aan mijn man. Jaaah, er gaan wel geruchten dat er een derde kleur, oranje, bij gaat komen….
  3. Gaan de spelers wel eens elkaar echt te lijf? Neefje zegt erover: Jaaah, in Amerika heeft wel eens iemand een pistool getrokken omdat ‘zijn’ portal gehackt werd.
  4. Ingress ging in december 2013 officieel van start.
  5. Niantic Labs, onderdeel van Google, heeft het spel bedacht en gemaakt.
  6. Je hebt binnen het spel fanatiekelingen (die bij een Enomalie naar de Portal rennen om deze als eerst te hacken) en minder fanatieke spelers die het als leuk erbij doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *