Probleem met cv-ketel – geen warm, maar lauw tapwater

onze awb-cv-ketelOnze cv-ketel kapot. Och nee, het zal toch niet? Mijn man is een groot fan van in bad gaan. Het begon ermee dat hij ging klagen dat hij geen warm (in zijn geval heet) water in zijn bad heeft. Ik dacht: het valt wel mee. Maar een week later merkte ik ook iets aan het douchewater. De eerste minuut was het nog heet en daarna werd het lauw. Echt lauw dat je er na een paar minuten wel uit moet omdat je het anders koud krijgt. Ook het kraanwater werd even heet en daarna snel weer lauw.

Cv-ketel kapot?

Onze Cv-ketel is vrij nieuw. Uit 2010, mmm als dat tegenwoordig nog nieuw is.. Ons koophuis is een voormalig huurhuis. De woningbouworganisatie heeft in alle huizen in de straat project-cv-ketels geplaatst. Het gaat om ABW-cv-ketels. Onze loodgieter was niet bepaald enthousiast ervan. Die dingen worden op de markt in grote aantallen te koop aangeboden voor een nog best hoge prijs. Hij had het erover dat deze cv-ketel maar een waarde zou hebben van 800 euro? Niet echt chill om je dan te bedenken dat je 380 aan reparatiekosten moet betalen. Maar daarover later meer.

Cv-ketel-man ingeschakeld

De cv-man had een laptop bij zich. Tegenwoordig schijn je met je laptop allemaal gegevens te kunnen krijgen vanuit de cv? Anyway, bij ons heeft hij denk ik zijn laptop vooral gebruikt om een handleiding te vinden van onze AWB-cv-ketel. Het nare is dat je op de ketel zelf ook helemaal niet kunt achterhalen wat voor type cv-ketel het is. Dat maakte het niet gemakkelijker. Er is ook geen klepje op de ketel die je even open kunt maken om een serienummer te vinden. Een afgesloten unit.

Diagnose: driewegklep kapot

De Cv-man wist vrij snel wat er aan de cv-ketel mankeerde: er was iets aan de hand met de driewegklep. Wij hebben nog een oude cv-installatie met oude radiatoren. Het schijnt dat daar veel gruis vanaf komt (vooral nadat ze eraf zijn geweest voor stucador), waardoor de cv-ketel het niet lekker doet. Ipv warm water naar je kraan te sturen, brengt hij het warme water naar je verwarming. Omdat die koppeling niet goed werkt. Wel lekker warm voor je huis, alleen niet zo goed voor je energierekening. Hij dacht dat in het begin alleen een goede reiniging het probleem wel zou kunnen verhelpen. Later werd besloten dat het binnenwerk van de driewegklep toch vervangen moest worden. Het risico is namelijk dat er microdelen (ijzer) sporen van schade kunnen achterblijven, waardoor je over enkele weken/maanden weer hetzelfde probleem zou krijgen.

Cv-ketel gerepareerd

De cv-man heeft de cv-ketel goed gerepareerd. We hadden weer warm water en konden douchen. Jeeeeh. Het water werd niet meer na een paar minuten lauw. Ik blij. Mijn man nog niet, omdat het water nog niet heet werd en hij ligt dus graag in een heet bad. Op de Cv-ketel kun je zien op welke temperatuur het warme water wordt geleverd. Die stond bij onze cv-ketel op 40 graden Celcius. Mijn man wilde hier 60 graden Celcius van maken. Hij heeft zich vervolgens klem gezocht op internet, om te achterhalen hoe hij de AWB-ketel op 60 graden kon instellen. Hij had het erover dat er een sterke beveiliging op de AWB-ketel zit. Dat je verder weinig kan uitvoeren. Hij heeft AWB-cv-ketels gebeld, maar daar kwam hij niet veel verder mee. Mijn man vond dat hij maar chagrijnig te woord werd gestaan.

Gelukkig bracht de CV-man uitkomst! Hij had ook AWB gebeld met de vraag hoe je de temperatuur van het tapwater kunt instellen. Dit schijnt dus via de thermostaat te gaan, en niet via de cv-ketel! Je moet de knop van de thermostaat indrukken en draaien naar 60 graden. Hoera, dat was hem.

Toen bedacht ik mij dat ik een tijdje geleden per ongeluk de knop van de thermostaat ook al eens had ingedrukt. Ik had toen ook wat heen en weer gedraaid, zonder dat ik wist wat de bedoeling was. Je gaat dan bijna denken dat je door je gedraai het probleem met het tapwater hebt veroorzaakt. En dat de reparatie van de driewegklep helemaal niet nodig was. Gelukkig zullen deze hersenspinsels waarschijnlijk niet kloppen. Per slot van rekening bleef na de reparatie de temperatuur van het tapwater weer constant.

Temperatuur van tapwater instellen

Conclusie: ben je net als mijn man uren aan het zoeken hoe je in je AWB-cv-ketel de temperatuur van het water uit de kraan kunt instellen? Dan weet je nu dat je niet bij je cv-ketel moet zijn, maar gewoon de knop van de AWB-thermostaat moet indrukken en dan draaien.

Opmerkelijk: met de buurvrouw had ik ook een heel gesprek gehad over de cv-ketel. Zij heeft natuurlijk dezelfde cv-ketel. Het schijnt dat de cv-mannen die bij haar de cv-ketel kwamen installeren enorme moeite hadden om de temperatuur van het tapwater juist in te stellen. Zouden die die geheime knop van de thermostaat misschien ook niet kennen?..

Anyway: eind goed al goed. Mijn man is weer gelukkig met zijn hete badwater van, wat zal het zijn?, 60 graden, brrrrrrr. Offeh aaahiehahiehaaa.

8 antwoorden op “Probleem met cv-ketel – geen warm, maar lauw tapwater”

  1. Ik heb precies hetzelfde probleeem zo lang mee bezig eweest maar na het lezen van dit stukje op gelost zo blij bedankt ????

    1. Hoi Jouke, kijk, daar doe ik het voor :-). Fijn dat je probleem opgelost is. Ik vind zelf ook vaak op internet oplossingen voor allerhande praktische problemen. Fijn dat ik nu zelf wat kan doen. Groetjes Crealise

  2. Hoi, weet je toevallig ook waar de ketel bijgevuld moet worden? Ik zie 1 uitgang waar water uit komt als ik aan de knop draai maar zit geen schroefdraad oid zodat ik de slang er op aan kan sluiten. Kan het ook echt nergens vinden op internet. Groetjes

    1. Nee, kan je helaas niet helpen. Ik heb het zelf nog niet hoeven doen.. Ik zou ook niet weten hoe dat moet. Heb je ook een AWB ThermoElegance Advance? Die van ons is uit ik schat 2011. Er staat heel kort iets over in hoofdstuk 8 van https://www.awb.nl/downloads/handleidingen/gebruikershandleidingen/bedieningshandleiding-thermoelegance-advance-3-4-5-183492.pdf maar niet echt een uitleg dus. Op https://www.awb.nl/downloads/handleidingen/installatiehandleidingen-1/installatiehandleiding-thermoelegance-advance-0020200498-03-787084.pdf zie je wat meer uitleg bij hoofdstuk 6.6.2. Maar wel technisch allemaal, ik vraag mij af of dit al niet iets is wat je een expert moet laten doen?

      Vroegah in mijn vorige huis heb ik wel eens een slang aangesloten tussen de keukenkraan en radiator, maar weet niet hoe het met deze ketel allemaal gaat. Succes er maar mee…

  3. M’n moeder moest al een jaar lang kokend water bij het afwaswater gooien omdat het water niet heet genoeg was. Man en zwager al uren bezig geweest, installateur er twee keer bij geweest. Nee hoor mevrouw, niks mis met het warme water, alles doet het gewoon. Nu na dit verhaal binnen 5 seconden opgelost, pfff! Bedankt namens m’n moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *