Wandelen op de Hoge berg

De hoge berg is ontstaan in de ijstijd en is het hoogste punt van Texel. Door het ‘bossie’ zoals het bos op de berg genoemd wordt, loopt een wandelpad. Tegen de schemering is het er een beetje spookachtig vind ik. Komt ook doordat mijn moeder zei dat er een leylijn (die loopt ook onder de grote kerk van den burg) onder ligt en er in het verleden mensen zelfmoord hebben gepleegd? (Dat moet ik nog eens bij haar checken). Ik kan mij iig herinneren dat ik er in mijn jeugd wel eens een heel spannende vossenjacht in heb gehad.

Als je door het bosje loopt kom je bij een diepe kuil die ook door de ijstijd is ontstaan. Deze kuil spreekt erg tot de verbeelding. Je kunt er boompje verwisselen spelen, een hut bouwen of de bomen met ingekerfde namen bewonderen. Of gewoon heel hard naar beneden rennen als je durft.

Fietsen over de tuunwallen en Schillepaadje

Je kunt de Hoge Berg met de auto bereiken. Nog leuker is het om vanaf Den Burg met de fiets via een fietspad door de tuunwallen heen te gaan. En na je bezoekje pak je even het schillepaadje mee (fiets pad naar Oudeschild van een soort schelpenbetton). Vooral als het fluitenkruid hoog staat in de vroege zomer is het er mooi fietsen. Je komt langs de wezenputten die de scheepvaarders vroeger gebruikten om hun schip te bevoorraden van drinkwater. De slootjes in het gebied hebben soms rood water vanwege het ijzer in de grond.

Fietsen langs de waddendijk

Langs de oostkant van Texel ligt een dijk naast de Waddenzee. Je kunt hier lekker aan een stuk door langsfietsen. Tussen de schaapjes op de dijk en het kalme waddengebied. Ik weet even niet waar het fietspad nou eindelijk stopt. Je bent dan denk ik al een heel eind op weg naar De Cocksdorp, het meest noordelijke dorp van Texel.

Fiettip

Nog 1 tip als je gaat fietsen: ga je met iemand anders? Huur dan een tandem. Tegen de wind in fietsen is geen pretje en met zijn 2-en op een fiets word je minder moe. Offehh, neem een elektrische fiets ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *