Jaah, ik ben overgestapt van energieleverancier

Ik ben overgestapt van energieleverancier, hoera! Het is snel gegaan. Ik ben overgestapt via onze energievergelijker op Overstappen.nl. Lees hieronder hoe ik als achterdochtige consument ben overgestapt van energieleverancier. Met de energiedeal zijn mijn leveringskosten € 150 (exclusief btw) lager in vergelijking met 2012. Dit is volgens mijn eigen berekeningen. Ik moet zeggen er waren deals bij waarmee ik wel € 300 lager uitkwam op de levering van gas en elektriciteit. Maar ik had zo mijn redenen om de betreffende deal te kiezen. Lees hieronder hoe ik een nieuwe energieleverancier heb gekozen.

Mijmeren over mijn huidige energieleverancier

Ik ga naar de energievergelijker en moet mijn verbruik van gas en licht ingeven. Hmm, waar heb ik die energierekening nu weer liggen. Dan maar inloggen op de website van mijn huidige energieleverancier. Het eerste wat mij opvalt is dat mijn grote dominerende energieleverancier toch wel een erg mooie website heeft. Ik kan precies zien wat mijn energieverbruik is (2330 kwuur elektriciteit en 856 kubieke meter gas) in vergelijking met andere huizen in mijn postcodegebied. Mijn verbruik is erg laag. Altijd leuk om te weten.

Toch niet blijven?

Mijn aandacht wordt vervolgens weer afgeleid. Mijn energieleverancier maakt me lekker: ‘Neem een 2-jarig contract tegen een lage gasprijs en 100% groene stroom’. Klik op de button ‘Bestel nu’. Ja daaag, als ik daarop klik zit ik er zeker gelijk aan vast (hoezo paranoia). De aanbieding zet me wel aan het denken, ik ga weg bij mijn trouwe energieleverancier die mij altijd goed van dienst is geweest. Ik krijg die mooie nieuwsbrief met kortingsacties, ze leveren altijd trouw gas en stroom, ze sponsoren sportclubs. Wat! gaat mijn geld daar naartoe? Ok, twijfel is weg, ik stap over.

De energievergelijker invullen

Ok, laat ik nu eens beginnen met energie vergelijken. Ik vul mijn energieverbruik in en krijg een overzicht van energiedeals, de goedkoopste bovenaan. Ok, het gaat om het vergelijken van de levering van energie: dat wil zeggen de tarieven per kubieke meter gas en kWh elektriciteit en het vastrecht (een soort administratiekosten). Energieleveranciers hebben geen invloed op de energiebelasting en transportkosten.

Energiedeals vergelijken

De energiedeals verschillen op verschillende punten. Ik zie bijvoorbeeld een energiedeal met een welkomstpremie van wel honderden euro’s. Deze mooie premie wordt echter weer gecompenseerd door een hoog vastrecht. Uiteraard verschillen de deals op de tarieven van gas en licht.

Is het slim om meteen de goedkoopste energiedeal te kiezen? Wat wil ik eigenlijk: een iets hoger maandbedrag met een fijne welkomstpremie aan het eind van het jaar? Of een iets lager maandbedrag. Ik denk het laatste. Ik hou van lage maandelijkse lasten.

En hoe zit het met de voorwaarden? Zo zie ik dat bij de beste energiedeal de welkomstpremie vervalt bij 2 betalingsherinneringen. Niet handig voor mij. Er staat regelmatig te weinig geld op de gezamenlijke rekening. Hmm, ik zie nu een energiedeal die minder strenge voorwaarde hanteert. Nou ja, maakt niet uit. Ik wil geen welkomstpremie, maar een lager maandelijks bedrag.

De keuze is gemaakt

Na veel wikken en wegen en overleggen met de klantenservice (ik heb toch altijd iemand nodig die mijn handje vasthoudt) heb ik gekozen voor het 1-jarige energiecontract van Green Choice dat vrij opzegbaar is en groene energie aanbiedt. Ik koos voor een jaarcontract omdat de trend nu is dat de energieprijzen dalen en ik wil hier wel een beetje van kunnen profiteren. Het is trouwens een contract met vaste tarieven. Als je een contract met variabele tarieven hebt kan zou de leverancier per 1 januari 2014 de tarieven kunnen verhogen. Niet fijn zo in de dure wintermaanden. Ik weet toevallig dat Green Choice goed scoort op klanttevredenheid, dit vind ik prettig. Green Choice werd namelijk samen met United Consumers door de huiseigenaars van de Vereniging Eigen Huis uitgeroepen tot meest klantvriendelijke energieaanbieder. Dat is mooi meegenomen.

Overstappen was easy

Het overstappen zelf moet trouwens geen moeite kosten, dit regelt meestal de nieuwe energieleverancier allemaal. Het uitpluizen van de energiedeals kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik heb het zelf allemaal nog even zitten narekenen als paranoia consument. Maar ik ben vast niet de enige pietje precies. Nu wachten tot de overstap daadwerkelijk rond is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *