Overstappen zorgverzekering

Mijn eerste overstap sinds tijden was eind 2012 toen ik binnen mijn zorgverzekering overstapte. Ik zat al jaren bij Zekur (Unive), een superscherpe internet-budget-zorgverzekering voor jonge mensen die eigenlijk weinig zorgkosten maken. Als jong gezin is wellicht een betere zorgverzekering een beter idee. Dat is ook gebleken.

Voor- en nadelen internet- of budget-zorgverzekering

Heb je zorg nodig en heb je een internet- of budget-zorgverzekering? Dan moet je wel even checken welk ziekenhuis volledig vergoed wordt. Tenminste ik praat hier over zorgverzekering Zekur. Als je niet naar het gecontracteerde ziekenhuis toe gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Daar heb je natuurlijk ook geen zin in. Overigens voor spoedzorg mag je wel naar een ziekenhuis naar eigen keuze. Maar ja wanneer is het spoed? Toen ik zwanger was en bijna 2 weken overtijd, moest ik voor controle naar een ziekenhuis. Ik ging toen naar ‘gewoon’ een ziekenhuis. De gynacoloog zei dat ik over 4 dagen ingeleid moest worden, en er werd een afspraak gemaakt. Toen bedacht ik mij opeens: he, is dit ziekenhuis wel gecontracteerd? Nee dus.. Ik heb gebeld met mijn zorgverzekering of ik nu de inleiding door een ander ziekenhuis moest laten doen, of dat de inleiding onder spoedeisende zorg viel. Anyway, het was ok zei de persoon aan de telefoon. Ik kon (evengoed wel met enige twijfel) bevallen bij het betreffende ziekenhuis.

Zekur was voor mij niet meer geschikt..

Ik had het op een gegeven momentje wel met Zekur gehad:

  • het gedoe met gecontracteerde ziekenhuizen, als je geen eigen bijdrage wilt betalen.
  • geen kraampakket.
  • voor medicijnen naar een online apotheek als je geen eigen bijdrage wilt betalen.
  • de mevrouw van Zekur aan de lijn die vertelde dat Zekur zich eigenlijk richt op jonge mensen/tieners/studenten. En dat ik in mijn situatie beter eens naar de gezinspakketten kon kijken. Toen zei ik dat Zekur voor mij altijd de beste prijs/kwaliteit had en dat ze dan maar alleen mensen in een bepaalde leeftijdscategorie moesten accepteren. (hmm, dat kunnen ze dan weer niet doen, voor de basisverzekering moeten ze iedereen accepteren).

Zorgverzekeringen vergelijken

Genoeg redenen om naar een duurdere zorgverzekering te gaan. En goed om ervaring op te doen met overstappen. Ik werk per slot van rekening bij een overstapsite! En wat had ik een geluk. Nieuwe klanten bij Unive kregen een jaar lang iets van 10 euro korting. Dus een beter pakket, tegen minder geld. Goed voor mij! Ik ging toen gelijk overstappen naar een reguliere restitutie zorgverzekering van Unive. Helaas kon ik die overstap niet doen via de vergelijker van onze overstapsite. Unive doet geen zaken met overstapsites. Ik ben dus gewoon direct via Unive overgestapt. Ik vind het eigenlijk wel zwak dat ik toen niet gekeken heb naar andere zorgverzekeraars, wat bieden zij aan? Als ik die actie van 10 euro korting voor nieuwe klanten er niet was, had ik vast ook andere zorgverzekeraars meegenomen in de vergelijking. Overigens: iemand anders die bij Unive zat is door die kortingsactie juist overgestapt. Zij vond deze niet eerlijk en had liever gezien dat trouwe klanten extra korting kregen.

De overstap zelf ging makkelijk

De overstap zelf ging eigenlijk heel eenvoudig. Je vraagt de nieuwe verzekering aan en geeft daarin aan dat de oude zorgverzekering opgezegd moet worden. Dit regelt je nieuwe zorgverzekeraar allemaal voor je, erg makkelijk. Het duurde even voordat ik mijn nieuwe polis had vond ik. Van de Zekur-verzekering kreeg ik al vrij snel een bevestiging dat de zorgverzekering was opgezegd. Begin januari kon ik al zwangere toch nog mooi een kraampakket aanvragen. Ik heb trouwens de Unive zorgverzekering beter gekozen.

Was ik maar eerder overgestapt..

Achteraf heb ik spijt dat ik niet eerder van Zekur ben overgestapt naar een reguliere zorgverzekering ipv een budget-internet-zorgverzekering. Dan had ik de zwangerschapscursus van mijn eerste zwangerschap kunnen declareren. Bij Zekur kreeg ik maar 25 euro hierop retour. Ook de dekking voor alternatieve geneeswijzen is ruimer bij een reguliere verzekering. Met mijn jongste ben ik een paar keer naar de bioresonant therapeut en osteopaat geweest. Ik kreeg bij Zekur hiervoor 25 euro per behandeling voor terug.

De rush van overstappen

Oh ja, ik ben echt blij met mijn overstap. Het maakte iets in mij wakker: ik ben een bewuste consument en ik ga erop vooruit. Een beetje het gevoel alsof je wint bij het casino haha. En wat ik ook zo fijn vindt van overstappen van zorgverzekeraar, is dat alles voor je geregeld wordt. Je hoeft niet zelf zorgverzekeringen op te zeggen, dat kan wel, maar je kan beter gebruik maken van de overstapservice.

Opzeggen zorgverzekering

Het zelf opzeggen van je zorgverzekering vind ik best tricky. Het verschilt per zorgverzekeraar. De een zegt ‘uw opzegging moet uiterlijk 31 december binnen zijn’ of meer algemeen ‘zeg op voor 31 december’. En als je schriftelijk opzegt moet je natuurlijk rekening houden met een dag verzending enzo. Ik vraag me af en toe wel eens af hoe zorgverzekeraars daarmee omgaan. Waar ze de grens trekken. Of een zorgverzekering die op 1 januari binnenkomt nog wordt meegenomen..

Zorgverzekering 2014

Wat ik met zorgverzekering 2014 doe, weet ik nog niet. Tot nu toe bevalt Unive mij goed. Dat doen ze dus goed, klanten tevreden houden. Aan de andere kant, als er een aanvullend pakket is dat je zelf kunt samenstellen is dat toch ook wel weer handig. Ik bedoel ik betaal in mijn aanvullende pakket van nu meer voor fysiotherapie, waar ik eigenlijk nooit gebruik van maak. Dus je weet het nooit. Wellicht ga ik mijn vrijwillige risico van zorgverzekering 2014 omhoog gooien. Dat heb ik tot nu toe niet gedurfd, tsja je weet het nooit wat de nasleep van zo’n bevalling kan zijn. Overigens geldt het eigen risico niet voor de bevalling zelf :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *