Computer loopt vast – bluescreen

We hebben 1 computer, tsja, ik weet niet hoeveel geld we al hebben uitgegeven aan reparaties. Echt niet slim. We hadden beter een nieuwe pc kunnen kopen. Maar ja nieuwe pc’s hebben niet altijd een dvd/cd-rom-speler dus houd ik deze computer graag draaiende. Hier lees je hoe 2 mankementen bij ons eenvoudig op te lossen waren.


Beeldscherm loopt vast

Je bent lekker bezig, loopt je beeldscherm opeens vast. Alle pixels lopen door elkaar, net alsof je een vga-computerspelletje met letters en flikkerende lijnen speelt. Klik je vervolgens met je muis of type je op je beeldscherm hoor je een foutmelding-geluid. We zetten hem met de aan/uitknop uit en starten hem opnieuw op. Het gaat even goed, maar zodra de pc het even niet aan kan loopt het beeldscherm weer vast. Wij naar de computerwinkel. Wij dachten dat het misschien kwam omdat de computer te warm werd omdat een ventilator al eerder een kleine beschadiging had gekregen. De computerwinkel (hartje centrum) ging ermee aan de slag en concludeerde dat er een nieuwe videokaart in moest. Ook heeft hij de pc helemaal schoon gemaakt van binnen. Hij heeft ons goed geholpen, de computer deed het weer!

Computer geeft bluescreen

Het volgende mankement treedt op: het klassieke bluescreen. Opeens kan de pc het niet aan en je krijgt een bluescreen. Als je de computer opnieuw opstart doet hij het misschien heel even normaal en dan ‘flops’ weer een bluescreen. Uiteindelijk krijg je direct een bluescreen na het opnieuw opstarten. Help, drama! De computerwinkel in ons oude buurtje ging ernaar kijken en kwam erachter dat de bluescreen werd veroorzaakt door viezige geheugenkaartjes. Hij liet het kaartje aan mij zien en je zag idd een soort aanslag op het gedeelte dat je in het slotje stopt. Hij heeft het geheugen op mijn verzoek wat geupgrade en wist de pc ook schoon te maken zodat hij sneller werd. Hij heeft zeer goed werk geleverd, hij deed het weer als een zonnetje! Dus: heb je een bluescreen? Maak voorzichtig het geheugenkaartje schoon (hoe weet ik dan weer niet precies)..

Computer start niet op – probeert steeds opnieuw op te starten

Nu had mijn pc laatst een nieuw mankementje. Het lukte niet om de pc op te starten. Een paar seconden na het opstarten valt hij uit en probeert hij opnieuw op te starten. Elke keer gaat dat door tot je hem met de aan/uit-knop uit zet. De man van de computerwinkel kon ons wederom goed helpen. Hij haalde de geheugenkaart eruit en er vervolgens weer in. Toen lukte het de pc wel om opnieuw op te starten en bleek hij ook rustig 2 uur draaien. We hoefden er niet eens geld voor te betalen omdat hij er nog geen 10 minuten mee bezig is geweest. Top vent (ALM Computers in Zuilen, stad Utrecht)! Bij een ander zou je misschien wel onderzoekskosten moeten betalen. Dus: start je computer niet op? Geheugenkaartje eruit en erin en wie weet is het bij jou ook opgelost.

Update: ongeveer een half jaar later hadden we weer problemen met de computer. Ik was het inmiddels wel beu en heb toen een nieuwe tweedehands computer gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *