Nespresso Krups-lekkage aan voorkant verholpen na reiniging

Gratis opgehaald via facebook: een kapot nespresso apparaat met lekkage aan de voorkant.. Probleem? En wat doet mijn stoere man? Die ziet het als een nieuw reparatieprojectje en gaat ermee aan de slag. Zodat wij weer lekker nespresso-koffie kunnen zetten. En ik al die cupjes uit de kast niet hoef weg te gooien.

En is het repareren gelukt? Hij heeft alles bekeken en de lekkage gevonden. Alleen kon hij niks vinden dat kapot was. Hij heeft hier en daar wat schoongemaakt. En dat werkte! Nadat hij het apparaat weer in elkaar had gezet, deed hij het gewoon weer! Zonder lekkage aan de voorkant. Lees hieronder ter inspiratie hoe mijn man het heeft aangepakt.

Disclaimer: ervaringsverhaal nespresso-krups lekkage ter inspiratie

Ik vind het leuk om hieronder de ervaringen van mijn man te delen met het nespresso-apparaat. Ter inspiratie. Je moet dit ervaringsverhaal niet opvatten als een advies om ook je eigen apparaten te gaan repareren. Of dat voor jouw situatie en met jouw kennis en kunde handig en verstandig is, kunnen wij niet voor je bepalen. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Zo’n inschatting kunnen wij niet maken. Alleen een specialist zou daarin advies kunnen geven en dat zijn we niet. Aan het repareren van apparaten zijn risico’s verbonden.

Eerst een speciale sleutel aanschaffen

Een nespresso-apparaat openen is nog best een klus. Je hebt een speciale ‘omgekeerde inbussleutel’ nodig om de voorste 2 schroeven los te krijgen. Die had hij wel, alleen de 2 achterste schroeven liggen heel diep. En daar kwam mijn man niet bij met zijn sleutels. Na het betere googlewerk vond hij met welke sleutel hij dit klusje wel zou kunnen klaren. Deze had hij aangeschaft.

Het Nespresso-krups-apparaat openen

Toen die sleutel binnen was, kon het echte werk beginnen. Het nespresso-apparaat van Krups openen en daarna op zoek naar het defect.

Is er een slangetje lek?

Als je koffie wilt zetten met het nespresso-apparaat, zuigt een slangetje het water op. Het water wordt vervolgens door het opgewarmde verwarmingselement geleid. Ik vraag mij overigens af hoe zo’n verwarmingselement werkt hoor. Zou dat onderdeel het water opwarmen met elektrische schokken? Net zoals – heb ik wel eens gehoord – dat het water in een waterkoker door gecontroleerde kortsluiting wordt warm gemaakt?

Anyway, het water stroomde netjes zonder lekkage door het verwarmingselement. Vervolgens is het de bedoeling dat het water met kracht door het cupje wordt geduwd. Dat proces ging gewoon goed, zowel met als zonder cupje. Er was geen lekkage aan de voorkant van het apparaat.

Maar bij heffen hendel was er opeens wel lekkage!

Het was nu wel even een raadsel waar die lekkage aan de voorkant van het nespresso apparaat dan wel vandaan kwam. We hoefden gelukkig niet lang te wachten. Zodra mijn man de hendel van het cupje omhoog trok zagen we lekkage! Vooral zonder vastgeklemd cupje, was er best wat lekkage. Zie onderstaande 2 video’s.

Lekkage bij heffen hendel als er geen capsule inzit.

Lekkage na heffen hendel met (al gebruikt) cupje/koffiecapsule

Het reinigen van de sluitring bij de spuitmond

Hoe die lekkage nu ontstond, wisten we niet precies. Mijn man zei dat de sluitring bij de spuitmond wel een beetje vies was. Die heeft hij gereinigd. Hij bedoelt de ring waar het cupje in geduwd wordt als je de hendel omlaag duwt. Door dat omlaag duwen ontstaan volgens mijn man de gaatjes in het cupje. En vervolgens stroomt met grote kracht op een of andere manier het hete water door het cupje heen.

Tadaaa! Geen lekkage meer gehad

Belangrijkste is echter: toen mijn man het apparaat weer in elkaar had geschroefd, is er nooit meer een lekkage geweest. Dus misschien was er toch hier en daar wat kalkaanslag? Of koffieprut die in die ring lag op te hopen? Maakt mij niet uit. Ik ben blij dat ik weer kopjes koffie kan zetten.

Voor de liefhebber: zo ziet een apparaat er van binnen uit

Zoals je ziet zit er aardig wat elektronica in van binnen: gevaarlijk als je het mij vraagt. Mijn man denkt daar anders over en zegt dat hij weet wat hij doet. En weet wanneer hij de stekker uit het apparaat moet halen bijvoorbeeld. Nou goed, knappe vrouw ben je dan als je je man hiervan weerhoudt! Lees ook de reparatiepoging van het MOA-koffiezetapparaat dat lekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *