Ervaring intermittent fasting 3 maanden

Ik ben eerder na 2 dagen bloggen opgehouden, maar wil nu toch even mijn positieve ervaring delen na 3 maanden periodiek vasten. Dat deed ik natuurlijk om af te vallen. Maar ik ontdekte ook heel veel andere voordelen!

Ik viel 1,5 kg per maand af

Ik viel elke maand zo’n 1,5 kg af. Het mooie was dat het vet verdween bij mijn buik en onderkin! Of was het dat mijn darmen minder vol lucht zaten? Mijn gezicht werd iig ook heel slank! Ik hield ook veel minder vocht vast. Na 3 maanden zaten mijn schoenen en sokken tenminste niet meer zo strak.

Ik hield 16/8 niet vol..

Ik moet zeggen dat ik 16 uur vasten en je eetraam van 8 uur niet volhield. Dan zou ik tot 12 uur niet mogen eten ’s morgens. Om 9.30-10.00 uur nam ik altijd wel mijn ontbijt. En na 20 uur uur stoppen met eten tot 9.30 de volgende dag. In de periode dat ik vastte mocht ik natuurlijk wel water en kruidenthee drinken. Maar niets anders, want dan breek je je vast :-).

’s Avonds wel eens smokkelen

Een enkele keer, als ik tijdens mijn ‘eetraam’ niet genoeg had gegeten, kreeg ik ’s avonds laat nog trek. De ene keer lukte het dan om op mijn lichaam te vertrouwen, en te zeggen ‘mijn lichaam gaat vanzelf het vet verbranden.’ En een andere keer lukte dat niet, en snaaide ik alsnog een schaaltje chips achterover. Of nootjes.

Watervasten deed ik niet aan mee..

De andere dames in de groep lukte het wel om echt pas om 12 uur te beginnen met eten. Zij gingen zelfs af en toe met zijn allen watervasten. Dan vast je een langere periode. Ik deed niet mee, maar kreeg dan opdracht van de coach om toch tot 12 uur vol te houden. Want het is goed om je lichaam af en toe even te laten schrikken en aan het werk te zetten. Dat is ook het idee om af en toe te watervasten. Of juist af en toe het hele vasten los te laten.

Anyway, ook die ene keer dat ik tot 12 uur moest volhouden, beviel mij niet goed. Ik was minder wappie dan de eerste keer, maar ik voelde mij er niet ok bij. Zo flauw werd ik ervan. En daarna als een bezetene eten. Je eten smaakt dan trouwens wel bijzonder goed! Daar niet van.

Ik ervoer minder stress!

Door het vasten heb je minder suikerpieken en dipjes en maakt je lichaam minder cortisol (stresshormoon) aan. Zo begreep ik van mijn coach. En ik denk dat dit serieus zo werkt, want ik zat veel lekkerder in mijn vel! Ik voelde mij over het algemeen heel zen. Deed alles meer op mijn gemakje. Minder piekeren ook.

Smaak werd sterker! Eten proeft lekker!

Oh, nog een andere leuke bijkomstigheid van het IF: mijn smaak werd veel sterker. Ik kon alles zo goed proeven en kon daardoor meer genieten van mijn eten.

Ik kon vrijer door mijn neus ademen

Oh, tot slot nog een laatste gezondheidsvoordeel dat ik ervoer. Het leek wel of ik vrijer door mijn neus kon ademen. Dat er minder slijm in mijn holtes vast zat. Maar dat kan ook komen omdat het toen zomer was hoor. Dan heb ik sowieso minder klachten. Door IF hoeft je lichaam niet steeds met je spijsvertering en suiker en adrenaline bezig te zijn. En in de uren dat je vast, kan je lichaam dus eens lekker allerlei kleine ontstekingen oplossen. Zo vertelde mijn coach.

Toen werd ik zwanger en moest ik stoppen

Na 3 maanden stopte ik met periodiek vasten, omdat ik zwanger was. Dat zwanger worden, wijt ik overigens ook aan de intermittent fasting. Een leuke bijkomstigheid was namelijk, dat ik mijn ochtendhumeur verloor! En daar plukte manlief af en toe de vruchten van ;-). Niet dat ik door IF opeens een geweldig libido kreeg, eigenlijk eerder niet.. Maar ik werd ’s morgens wel vrolijker wakker.

Al stond daar dan wel weer tegenover dat ik ’s nachts zomaar een paar uur klaarwakker kon zijn. Maar dat was gelukkig niet elke nacht. Dat was wel heerlijk hoor, om gewoon ’s morgens te genieten te zijn. De kwaliteit van mijn slaap was denk ik beter geworden door het vasten.

Gekke minder leuke dingetjes, die ik ervoer

Opletten op je vochtgehalte – drink genoeg

Wel opletten op je vochtgehalte trouwens. Het enige wat ik nog wel eng vond aan het intermittent fasten is dat je echt goed moet letten op je vochtinname. Ik nam al op aanraden van mijn coach elektrolyten (was ook zeg maar verplicht) als supplement. In de zomer op de camping dronk ik dus te weinig, maar bewoog ik wel de hele dag. En toen ik een keer ’s avonds in de tent lag, was mijn lichaam heel onrustig. Ik ademde heel zwaar en toen ik de huid op mijn hand zag, kon ik die zo met 2 vingers optillen. Natuurlijk hield ik al veel minder vocht vast, waardoor dat vel misschien ook wel los zat. Maar het was voor mij – en ’s nachts lijkt alles al 2 keer zo erg – reden om om het kwartier water te drinken. En dus ook een paar keer naar de wc te moeten die nacht.. Anyway, dat was dan even een nare ervaring.

Een week later ongesteld dan normaal

Nog even de laatste gekke dingetjes die ik aan mijn lichaam heb gemerkt. Toen ik de eerste maand bezig was, werd ik een week later ongesteld dan normaal. Dat viel wel op, want ik ben altijd heel regelmatig.

Slapende handen en benen

En nog iets anders geks, ik kreeg last van slapende armen en benen ’s nachts. En dan werd ik wakker, maar duurde het vrij lang voordat het gevoel er weer in kwam. Zelfs een paar keer gehad dat ik echt een soort van krachtverlies had in mijn arm… Ik dacht, misschien komt dat wel door het vasten? Dat je doorbloeding langzamer wordt? Het kan natuurlijk ook komen door het thuiswerken op een verkeerde stoel natuurlijk haha. Ik heb toen 6 keer accupunctuur gehad. En nu is het wel minder. Ik heb er – nu ik met IF gestopt ben – nog steeds wel geregeld last van ’s nachts, maar dan alleen in mijn handen. En het gaat vrij snel over. Slapende benen heb ik geen last meer van. Volgens mijn moeder kan dit ook met slaapapneu te maken hebben. Dus weet niet of dat echt door IF komt.

Ik kon mooier zingen

Ja, gek om dit hier te noemen. Maar mijn stem verbeterde! En ik vond, van mezelf haha, dat ik mooier ging zingen.

Conclusie: ik kan IF iedereen aanraden!

Dus op die paar rare dingetjes na, kan ik iedereen periodiek vasten aanraden, wel onder begeleiding van een deskundige. Je krijgt dan ook adviezen over goed en gezond eten. Dat je koolhydraten bijvoorbeeld altijd moet combineren met vetten. Enz. Als ik ontzwangerd ben, ga ik het ook gelijk weer oppakken. Ik merk dat mijn lichaam het nu soms mist. Dat ik ’s morgens langer wacht met ontbijten, omdat mijn lichaam dat al zo gewend was. Trouwens de eerste maanden geen last van gehad ivm misselijkheid. Ik ben na het ontzwangeren trouwens wel 40. Vanaf je 40e duurt het langer om af te vallen. Maar gaat goedkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *