Sneltest corona voor toegang (niet zelftest voor thuis) gaat dus wel diep in je neus…

En dan was het zover. Mijn eerste officiële coronatest.. Geen PCR-test, want ik heb geen verkoudheidsklachten. Maar wel een sneltest corona voor toegang. Ik had al eens een zelftest gedaan, die niet zo diep in je neus gaat. Die is nog te doen. Maar nu vroegen de organisatoren van het familiefeest mij een officiële sneltest te laten doen. Want ik was niet-gevaccineerd. Ik ging ervan uit dat ze een ’test voor toegang’ bedoelden. Omdat de betreffende oma erg oud werd, ging ik toch voor de bijl.

Hoe diep gaat een sneltest in je neus?

Deze vraag hield mij bezig, na het inboeken van een corona-sneltest voor toegang. Ik hoopte dat het wattenstaafje, net als bij zo’n zelftest, niet zo diep hoefde te gaan. Maar helaas. Er werd dus voor de neuswab van de sneltest corona wel een lange wattenstaaf gebruikt. En die ging naar plekken in mijn hoofd, waarvan ik niet wist dat ze bestonden.. Op de site van de sneltest-aanbieder stond wel uitleg dat de test gebeurde door een neusswab en soms ook keepswab, maar nergens stond of het om een lange of korte wattenstaaf ging. Maar het gaat dus om een diepe neusschwab.

Mijn ervaring met de sneltest

Zo’n test is nogal iets voor iemand die snel panisch is als ik. Zoals die keer met mijn eerste teek in mijn been, die ik op mijn werk ontdekte. Die zat er zeker al meer dan 24 uur in. Ik moest iets doen. Zelf verwijderen durfde ik nog niet, dus zei ik dag tegen de baas en op naar de huisarts voor verwijdering. Maar ik dwaal nu af..

Afname van de sneltest

Je gaat zo’n loods in en krijgt een soort avontuurlijk gevoel. Met van die hokjes die leken op kassa’s als je naar een groot feest gaat. En dan van die best goede rap-muziek op de achergrond, om in de stemming te komen. Maar goed, dat was nog even leuk. Na registratie kwam ik al snel in het kleine kamertje waar een aardige jonge vrouw de neusswab afnam. Ok, even niet piepen. Een kind baren is heftiger, niet aanstellen. Ik ging zitten en moest even omhoog kijken. Niet alleen met je pupillen omhoog kijken, maar je hoofd ook omhoog. En toen duwde ze de wattenstaaf helemaal ver naar binnen. Wat ik ook eerder op plaatjes had gezien via google. Ik wist niet dat het zo diep kon gaan…

Op het moment dat het naar werd begon ik te jammeren als een zieke zeehond. Het voelde op een gegeven moment branderig. Ik gaf een zacht gilletje toen het echt naar werd, toen ze met dat staafje ging draaien. Maar toen was het ook al snel klaar, dat zei de dame heel netjes gelukkig.

Ik mocht het zakje met wattenstaafje afleveren in een loket en kon weer gaan. Binnen 30 minuten zou ik in mijn mailbox de uitslag hebben. Ik hoorde achter mij wat gelach. Jaah.. Sorry hoor, ik laat mezelf altijd erg kennen met dat soort dingen. Zo’n situatie zal vast bepaalde sadistische en leedvermaak trekjes van de testmedewerkers naar boven laten komen. Begrijp ik ook wel. Wat ik dan denk: good for you, dat je zo lekker normaal bent. En ik heb gelukkig ook genoeg zelfspot om om mezelf te lachen.

Ik blijf het wattenstaafje nog lang voelen..

Fijn dat de sneltest voorbij was. Wat voel ik? Als panisch persoontje heb ik eens goed opgelet of ik bepaalde dingen ervaar in mijn lichaam…

Let op, de tekst die je nu gaat lezen, zou mijn vriend afdoen als aanstellerij + onzin. Houd je niet van gezever, sla deze alinea dan over.

Vlak na de neusswab dacht ik (of fantaseerde ik 😉 kort een gek smaakje te proeven of ruiken. Ik liep de hal uit, even wat drinken en dan hup op de fiets naar huis. Wat voel ik verder. Er heeft zich denk ik wat slijm gevormd in mijn neus. Of is het slijm in die holtes door het wattenstaafje losgekomen? Iig voel ik wat heldere vloeistof in mijn neus.

Na een stukje fietsen merk ik dat er in het begin even wat meer speeksel in mijn mond komt. Maar het meest opvallende is dat ik het wattenstaafje, dat zo diep naar binnen ging, nog een tijdje blijf voelen. Alsof het er nog in zit. Het voelt van binnen ook een beetje beursig. Dat moet dan denk ik dat gevoelige plekje zijn waar dat wattenstaafje tegenaan is gebotst. Dat plekje waarvan ik van andere mensen heb gelezen dat het vlak naast je hersens zit en dat het een idioterie is om op zo’n gevoelige plek te gaan zitten poeren. Ik houd er dus ook niet van… Grrrr… En die berichten van mensen maken het natuurlijk ook niet prettiger om naar zo’n teststraat te gaan.

Gevoel na 10 minuten

Na zo’n 10 minuten fietsen voelde ik zo vlak boven mijn voorhoofd op een plekje zo’n 2 minuten heel lichte hoofdpijn. En zo’n halve minuut had ik een beetje een droge mond en daarop volgend heel even een wat misselijk gevoel. Toen ik na 15 minuten fietsen bijna thuis was, viel het mij op dat het beursige gevoel opeens een beetje via mijn bovenlip, naar mijn lippen begon te trekken. Het voelde alsof mijn lippen een beetje verdoofd waren. Net zoals na een verdoving van de tandarts. Niet heel sterk hoor, maar wel een beetje tintelend en alsof ik ze iets minder voelde. Ook kwamen onder mijn bovenlip links wat 2 bubbeltjes opzetten. Dat heb ik wel vaker hoor, maar nu dus weer. Dat viel mij wel op.

Toen ik eenmaal thuis was, heb ik toch maar gelijk zo’n neusspoeling gedaan met een zoutoplossing en zo’n rhinohoorn. Baat het niet dan schaadt het niet. Na gebruik van de hoorn, heb ik de behoefte om even wat te spugen. Dat doe ik.

Vlak daarna heb ik zin in snoep, dus ik neem even een paar van die pombeer snoepjes. Opvallend, want na de zelftest, die je zelf doet en waarbij dat staafje niet zo diep gaat, had ik trouwens ook al zin in snoep. Toen liep ik de hele middag te snoepen. Toen was ik ook voor een klein uur een beetje vergeetachtig, daar heb ik nu geen last van.

Gevoel na een uur

Een uur later na de sneltest corona voelen mijn lippen – en dan vooral de binnenkant van mijn bovenlip – nog steeds een klein beetje verdoofd. En als ik mijn ogen goed dichtknijp hoor ik wat knetteren boven in mijn neus. Iets wat ik ook wel herken, als ik in het zwembad een golf water in mijn neus heb gekregen die zo diep gaat dat het in je sinussen gaat. Maar bij zo’n rhino-hoorn gaat dat water ook heel diep natuurlijk. Ik voel mij nog wel helder, al voelt het onder mijn voorhoofd nog wel een klein beetje dof, licht hoofdpijnerig en zeurderig. Maar goed. Ik heb het overleefd, net als vele andere Nederlanders. Ik neem tenminste aan dat het gevoel van een PCR-test met ook zo’n diepe neusswab hetzelfde is..

Na 2 uur, laat ik maar ophouden met erover nadenken..

Nu, 2 uur later, ga ik eten. Ik leef nog haha. En vergeet het hele gebeuren maar even. Ik kan er anders zo lang over door piekeren… Het was achter de rug en fijn in de zomer zijn de holtes in mijn hoofd tenminste goed toegankelijk. In de winterperiode zitten die sinussen wel eens vol, lees mijn accupunctuurervaring..

En wat was het testresultaat van de sneltest (test voor toegang)?

Wat zal de uitslag van de snel test zijn… In mijn ongewenste e-mail vond ik de e-mail. Vrij lastige uitleg. Je hoeft alleen maar op een lange link in de e-mail te drukken, maar ze gaven er allemaal ingewikkelde tekst bij. Vervolgens kom je op een pagina waar mijn boekingsnummer al automatisch is ingevuld, waarschijnlijk omdat ik cookies laat bewaren? In ieder geval handig. Vervolgens bewijzen dat ik geen robot ben. Volgende scherm moet je een verificatiecode invullen die je per sms krijgt toegestuurd. Ok, dat heb ik ook gedaan. En dan…. tada.. de uitslag: negatief. (duhh..wat verrassend zeg). Voordat je een geldig bewijs hebt om naar een evenement te gaan, moet je een printje met een QR-code kunnen overleggen. Of je moet de QR-code in de corona-app zetten.

Shit, voor familiefeest thuis is test voor toegang niet nodig!

Maar goed.. Ik heb het testbewijs maar uitgeprint. Alleen voor wie heb ik het uitgeprint? Voor de organisatoren van het familiefeest? Ik ga toch even op onderzoek. Ik leest net op deze site van rijksoverheid.nl bij regels voor groepsvorming (anno 20-8-2021) dat je zelf mag bepalen hoeveel mensen je thuis ontvangt. Dus nu baal ik toch een beetje.. Dat testen voor toegang was dus helemaal niet nodig! Ik heb het gedaan op verzoek van de organisatoren die het feest organiseren. Omdat die angstig zijn, heb ik het gedaan. Niet om aan een bepaalde richtlijn te voldoen!!

Zijn niet-gevaccineerden besmettelijker voor corona?

Ik las op nos.nl onlangs dat uit onderzoek van de Universiteit van Oxford er – wat betreft de Delta-variant – geen verschil is tussen besmettelijkheid tussen wel of niet-gevaccineerden. Ik citeer:

“Het onderzoek stelt ook dat als gevaccineerde mensen besmet raken met de Delta-variant, ze het virus waarschijnlijk even makkelijk door kunnen geven als ongevaccineerde mensen. De onderzoekers vonden bij beide groepen evenveel virusdeeltjes in neus en keel.” Bron: liveblog op nos.nl, 20-8-2021.

Disclaimer: het onderzoek is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, daarvoor moeten eerst vakgenoten het beoordelen.

Update, zie ook dit artikel van nos.nl 24-09-2021 waarin Marion Koopmans zegt: “We zien inderdaad even veel virus, maar het is minder infectieus en de besmettelijkheid neemt sneller af”, zegt ze. Het aantal deeltjes zegt dus niet per se dat gevaccineerden net zo besmettelijk zijn.

Maar goed, alle gekheid erover op een stokje. Ik had achteraf liever een zelftest gedaan, zo eentje met een kort wattenstaafje en die niet zo diep gaat. Nou goed, ik zal niet langer zuur doen. Ze zijn me erg dankbaar voor mijn testinspanning. En ach, de jarige oma die zo pro-vax is, zal mij misschien geen zoen willen geven. Als ze überhaupt al weer haar befaamde natte zoenen geeft in deze tijd met Corona.. Van die natte zoenen, die je, als ze even niet oplet, met je mouw van je wang afveegt. Haha, ik dwaal weer af. Groetjes crealise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *