Kroon past niet en zit niet lekker

Een paar jaar geleden heb ik wel 2 jaar lang enorme frustraties gehad om een kroon. Natuurlijk zo’n ding is duur (600 euro staat mij bij). Maar het ergste was dat dat ding voor geen meter zat. Hij was te hoog waardoor ik mijn kaken niet meer normaal op elkaar kreeg. Elke keer bij eten had ik er last van. En dat ding voelde zo groot aan als je met je tong eroverheen ging.

Een mal maken voor de kroon

Ok, er moest een kroon komen linksonder helemaal achteraan. Vooruit. Ik moest in diverse mallen bijten. Dan weer een van rode was, dan weer een soort klei. Dat bijten was al ellende. Ik moest al liggende in die stoel dichtbijten. Probleem is dat mijn kaak bij dichtbijten altijd wat knakte-bewoog (vast door mijn beugelverleden). Ik vraag me af of het bij alle keren wel goed ging. De tandarts vroeg dat wel een keertje, maar ja ik was me er helemaal niet van bewust dat je dus ook niet goed kan dichtbijten. Ok mallen gemaakt, de kroon kon besteld worden (vast zo’n kroon uit China, lekker goedkoop). Ik kreeg een tijdelijke noodkroonachtig iets die eigenlijk best goed zat.

De echte kroon

Toen was het tijd voor de echte kroon. Eerst gingen we oefenen met passen. Ik zei na wat voelen dat hij niet lekker zat. Dat zei ik vast niet overtuigend genoeg. Volgens tandarts kwam het omdat hij nog niet vast zat. Hij keek en zei dat het naar zijn idee ok was. En naar mijn herinnering deed hij het voorkomen dat ik mij aanstelde. Nou vooruit, hij is de specialist. Hij plakt dat ding vast en slijpt het wat bij voor mij. En hij slijpt het nog wat bij. Uitkomst: kijk het even weekje aan hoe hij zit. Niet goed dus, ik was er overstuur van, thuis op internet zoeken naar lotgenoten. Die kon ik niet vinden. Het ding is gewoon te groot en ik kan niet op de oude manier dichtbijten. Ik ging nog een keer terug om bij te slijpen. Maar verder kon-wilde tandarts niets doen. Anders zou het witte omhulsel te ver worden afgeslepen.. Conclusie ik was ongelukkig ermee, zelfs in staat om voor verdorrie 600 euro een nieuwe erop te laten zetten, maar dat kon ook niet zomaar zei tandarts.

Wennen aan kroon die niet lekker zit

Ik probeerde maar met dat onding te leven. Ik deed hier en daar mijn beklag bij mensen.. Mijn zus had een nieuwe kroon die gelijk heerlijk zat, geluksvogel. Tandarts stopte ermee in de tussentijd en ik ging naar nieuwe tandarts. Deze tandarts gaf aan dat het heel belangrijk is dat hij goed zit, dan moet je als patiënt assertief zijn. Hij heeft hier en daar ook nog wat aan de kroon geslepen, en wat van de kies erboven, dat hielp wel iets.

Kaak ging zich aanpassen

Het heeft lang geduurd, maar mijn kaak ging zich langzaam aanpassen aan mijn nieuwe bite. In de tussentijd beet ik vaak dicht met een stukje wang ertussen. Heel onbewust deed ik dat. Terwijl eerst de achterste kiezen goed op elkaar aansloten zijn het nu vooral de voorstel kiezen die op elkaar staan. De achterste lijken klein beetje te zweven. Overigens denk ik dat ik mijn kiezen meestal niet op elkaar heb, dat mijn onderkaak wat hangt. Maar dat is lastig om na te gaan, wat je normaliter doet.

Grr. eind goed al goed?

Eind goed, bravo, mijn kaak heeft zich aangepast om dat ding. Ik weet dat het echt ellendig was, man. Er zijn ergere dingen en ik kan er nu mee leven, maar toch. Zo nu heb ik mijn verhaal gedaan. Heb je ook een ellendige kroon, dan weet je dat je niet de enige bent.

17 antwoorden op “Kroon past niet en zit niet lekker”

 1. Tja ik heb ook zo’n peperduur (on)ding en in mijn geval op een implantaat. Eerst implantaat geplaatst en na 3 maanden een kroon passen en hup er op. Voelde gelijk als een dikke prop waar mijn tong steeds tegen aanbotste. Mijn tong sloeg heel pijnlijk soms zelfs dubbel bij het kauwen. Beet ook af en toe op mijn tong en sprak niet meer vloeiend. Terug naar de tandarts. Eerst was de oplossing afslijpen en dat loste de pijn en het bijten op mijn tong wel op. Maar niet het spraakprobleem en taalvaardigheid/communiceren is voor mij belangrijk.

  Toen de kroon er maar uit en terug naar de tandtechnieker. Deze heeft de kroon verder afgeslepen met geringe spraak verbetering. Tandarts deelde nu voor het eerst mede dat het implantaat de boosdoener was daar deze te ver in mijn mond was geplaatst maar ook dat er nu niets meer van de kroon kon worden afgeslepen. Wennen aan was het devies.

  Second opinie gevraagd bij een implantoloog en vernomen dat het implantaat inderdaad te ver in mijn mond was geplaatst en het moeilijk was hier een passende kroon op te zetten. Advies kroon er uit en naar een ervaren tandtechnieker die middels een aangepaste kroon het implantaat zou kunnen corrigeren. Of er AAN WENNEN want het implantaat zou op zich prima zitten alleen te ver in mijn mond. Nou ik hoop en ben benieuwd of dat WENNEN en/of aanpassen van mijn kaak gaat lukken. Zo’n tweede kroon kost me namelijk weer € 900 na de al betaalde €1.900 voor implantaat en kroon en dat kan bruintje niet trekken.

  1. Beste Robert,

   Bedankt voor je reactie. Ik had toen zo het gevoel dat ik er alleen voor stond. Niemand begreep dat je zo’n last kan hebben van zo’n kroon. Op internet ook weinig andere ervaringsverhalen. Blijkbaar gaat het meestal gewoon goed (gelukkig) en zijn wij pechvogels wat dat betreft.

   Pfff, wat een toestand voor je. Op je tong bijten is heel naar, ik beet dan op mijn wang. Man wat kun je je dan machteloos voelen. Bij jou is er ook nog eens een implantaat in het spel.

   Gelukkig weet je nu via de second opinion waar het aan schort. Maar ja een aangepaste kroon voor het implantaat van 900 euro hoest je ook niet zomaar op nee! Het zijn dure geintjes. Je zou bijna een schadevergoeding vragen bij je tandarts, maar in dat getouwtrek moet je ook maar zin in hebben. Misschien iets voor consuwijzer om aandacht aan te besteden.

   Een medische misser in het ziekenhuis is ook vreselijk, maar dan gaan de kosten om het te herstellen tenminste naar de zorgverzekering die het uit het basispakket vergoedt.

   Fijn dat je klachten iets minder zijn nu. Ik ben er aardig aan gewend na lange tijd. Maar heb nog steeds dat mijn tanden en kiezen niet zo mooo aansluiten als vroeger. Maar ik ben er iig niet meer elke dag mee bezig. Succes met wennen, misschien win je nog eens de staatsloterij..

   Groetjes Elise

  2. Dit is een oude post, zie ik. Maar ik heb sinds vandaag twee kroneb. Na twee uur slijpen zit dat ding nog steeds niet goed. Ik kan allern rechta dichtbijten en links gaan de kiezen niet op elkaar. Ik moet morgen weer om het op te lossen. Ik ben benieuwd.

   1. Ook ik wil hier toch nog even op reageren aangezien je weinig terug kan vinden over kronen, die “niet lekker zitten”.
    Kroon met brug een aantal jaren geleden geplaatst en altijd last van gehad.
    Nu is eerst het bruggedeelte verwijderd. Zit je met een zichtbaar lelijke kroon.
    Nu is de kroon zeer moeizaam verwijderd. (Duurde echt een uur voordat de tandarts deze eraf kreeg) tijdelijke noodkrant zonder bruggedeelte om te voelen hoe dat zit.
    Nu sinds een week een tijdelijke kroon met brug om dit uit te proberen.
    Kan nog niet zeggen dat het comfortabel voelt. Lijkt of het te strak zit. ( kloppingen en echt voelen dat er iets zit) over een paar weken moet ik gaan beslissen of er wederom een porceleine kroon met brug geplaatst gaat worden.
    Geef dit toch maar even door en vind het al prettig om te constateren dat ik niet de enige met dit probleem ben.

    1. Ha Tonny, oeh sterkte er maar mee. Ik hoop dat het comfortabeler gaat voelen. Je zou dan eigenlijk willen weten of er een wenproces is of dat het meteen goed moet zitten. En is er een wenproces, zou je willen weten hoe dit verloopt bij patiënten die dezelfde behandeling ondergingen. Zo van ‘xx procent van de patiënten met deze behandeling is gewend binnen xx weken’. Mijn tandarts liet daar toch weinig over los, weinig informatievoorziening. Veel succes, wijsheid en geluk gewenst in ieder geval. En je bent idd niet de enige die ermee worstelt!

 2. Beste Elise,

  Ik heb recentelijk een vergelijkbare situatie meegemaakt, en het deed me veel goed om jouw verhaal te lezen – ik weet nu dat ik niet alleen sta.

  Ik ben trots op mijn gebit, waar nooit een beugel aan te pas heeft hoeven komen. Ik heb ook eigenlijk nooit problemen met mijn tanden gehad. Toen ik jong was en bij mijn ouders woonde heeft een ijverige tandarts wel aan beide zijden een serie vullingen gemaakt. Omdat die vullingen nu al een jaar of 30 zitten – ja, ik ben al wat ouder – stelde mijn tandarts voor om die te vervangen. Ik heb een tijdje tegengestribbeld (waarom zou je iets vervangen dat nog prima lijkt te werken?) maar uiteindelijk heb ik toch toegegeven, en een afspraak gemaakt.

  Toen ik bij de tandarts kwam zei hij dat in een kies achterin de vulling te groot was: het was onmogelijk om die vulling te vervangen, en er moest dus een kroon in. Het voelde als een mededeling, niet als een vraag. Tsja, wat moet je dan? Ik lag daar in de stoel, hij is de tandarts, ik heb veel vertrouwen in hem – dus ik heb niets gezegd en zijn mededeling voor kennisgeving aangenomen.

  De tandarts kon de kroon meteen zetten – hij heeft zo’n CERES apparaat – maar sindsdien voel ik me niet meer de oude. Soms lijkt de kroon goed te zitten, maar vaak lijkt hij net iets te groot, waardoor ik mijn kaken niet meer als vroeger kan sluiten. Ik voel het de hele dag, het maakt me ziek. Ik heb nu besloten naar de tandarts terug te gaan en hem te vragen of hij er nog eens naar kan kijken.

  Ik heb er spijt van dat ik dit zomaar heb laten doen. Ik had absoluut geen problemen, en nu heb ik een groot probleem. Ik voel mijn kaak voortdurend, en ook heb ik de indruk dat ik nu meer slis, vooral als ik Engels spreek. Ik zou zo graag terug willen naar de situatie van voor de kroon …

  Ik had (en heb?) veel vertrouwen in mijn tandarts, me vraag me nu toch af of hij geen andere oplossing had kunnen kiezen. Was de kroon echt nodig? Als het hem alleen om het geld te doen was geweest, dan had ik hem nog liever zomaar voor niets 600 euro gegeven. Als hij maar van mijn kies afbleef!

  Ik hoop dat mijn tandarts er iets aan kan doen, en dat ik aan de nieuwe situatie wen. Jouw verhaal gaf mij daarvoor veel moed. Dank je wel.

  Steven

  1. Hoi Steven,

   Bedankt voor je verhaal, erg herkenbaar. Idd ook het gevoel gehad dat mijn spraak er anders van werd. Bij mij begon tandarts over kroon nadat hij 2 jaar eerder met knap metselwerk een stuk van een kies erbij had gemaakt. Wel met de opmerking dat er in de toekomst een kroon op zou moeten. Dat metselwerk zat toen eigenlijk prima. Dus ook wel spijt gehad dat ik toen niet verder had doorgevraagd waarom het nodig was. Metselwerk kostte toch ook het nodige geld..

   Heel veel sterkte met je kroon. Het kan je goed ziek maken. Alles in je mond voelt ook zo groot aan, dat helpt ook niet mee. Hopelijk kom je met je tandarts tot een oplossing. Laat het nog eens weten als je er aan toe bent.

   Groetjes Elise

 3. Ik heb vanaf mijn 16e probleemloos een gouden kroon gehad. Een paar maanden geleden kreeg ik er last van. Na 36 jaar was dat misschien ook niet zo gek. Er bleek een soort slijtplekje op te ziiten, en daardoor was de kroon lek. De tandarts heeft er een nieuwe op gezet. De gouden moest er eerst af en dat viel me gelukkig mee. Ik kreeg een noodkroon en eigenlijk zat die gelijk goed. Sinds een week heb ik de definitieve kroon en die zit dus niet lekker. Hij voelt te hoog, ik heb last met kauwen. Toen de tandarts hem erin had gezet, voelde ik het direct. Ik ben van plan terug te gaan, hopelijk kan de tandarts er iets aan doen. Had ik nog maar mijn gouwe ouwe!

  1. Hoi Marja,

   Oeh ja. Ik kan mij voorstellen dat je terugverlangt naar je gouden kroon! Jammer dat ze daar dan geen mal van kunnen maken voor een nieuwe kroon.

   Ik hoop dat de tandarts er iets aan kan doen en hij je serieus neemt. Goed voor jezelf opkomen, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor zoveel geld is het wel fijn als je een goed passende kroon hebt. Toen ik ermee zat, zeiden mensen tegen mij ‘zo’n kroon moet meteen goed zitten’. Maar ik heb nog niet eerder gehoord over een niet goed, geld terug garantie bij tandartsen.

   Bedankt voor het delen van je reactie en veel sterkte gewenst. Laat nog eens weten hoe het met je kroon is afgelopen.

   Groetjes Elise

 4. Vandaag is er een kroon geplaatst op een implantaat, door de tandarts. Thuis bij het in de spiegel kijken, zag ik dat de kroon onder wel minstens 3 millimeter verwijderd is van de kies boven.
  En ook niet recht eronder. De assistente/telefoniste heeft het bij de tandarts gemeld. Reactie: een hogere kroon mag niet op jouw tandvlees……..Bij een appeltje eten, hield ik allemaal stukjes over van 3 a 4 millimeter. Wat denken jullie ervan? Het centrum TIP is nog gesloten, dus daar kan ik niet terecht voor een second opinion.

  1. Sterkte er maar mee Anneke, geen pretje dat je kroon niet goed mee kan doen met kauwen. Goed dat je een second opinion laat doen. Zelf geen ervaring mee hoe dat werkt.

   Te hoge kroon is niet fijn, maar te laag ook niet natuurlijk. Je wilt verwacht toch een kroon waar je goed mee kunt kauwen.. Of hij had van tevoren je moeten inlichten erover, dat zou wel netjes zijn geweest. Groetjes Elise

 5. ik heb een kroon die scheef gezet is direct na het plaatsen zag ik een grote spleet die ik met mn vorige oude kroon nooit had 20 jaar!die tandarts zei dat dat door mn tandvlees kwam maar waarom had ik die spleet dan niet bij mn vorige kroon??????volgens mij heeft hij hem gewoon ietsje verkeerd gezet maar dat wil die niet toegeven maar ik denk niet dat het mn tandvlees is maar gewoon een foutje van de tandarts en van mij want ik voeld al oei die gaat fout en toen had ik direct mn mond open moeten doen maar ja hij is de deskundige toch??dus ik hield mn mond wat nu te doen die scheve kroon zit er toch al weer een paar jaar in en ik wil dat die tandarts die dat gedaan heeft een nieuwe betaald!! Reacties????

 6. Dit is een oude post, zie ik. Maar ik heb sinds vandaag twee kronen. Na twee uur slijpen zit dat ding nog steeds niet goed. Ik kan alleen rechts dichtbijten en links gaan de kiezen niet goed op elkaar. Ik moet morgen weer naar de tandarts om het op te lossen. Ik ben benieuwd.

  1. Sorry voor late plaatsing van je reactie. Hopelijk konden ze het voor je fixen en gaan ze net zo lang door tot je tevreden bent. Gek dat dat slijpen soms nodig is he.. Als ze nou van de oude kies even een malletjes hadden gemaakt, lijkt mij veel handiger ;-).

 7. Tja, ook ik heb heb problemen met 4 kronen op mijn voortanden. Deze kronen zijn nu denk ik een jaar of 15 oud en zijn eigenlijk 4 kronen aan elkaar vast op 4 pijlers. Vanaf het begin heb ik daar op en af problemen mee, maar de laatste maanden lijken die problemen toe te nemen, maar er zijn ook dagen dat ik er geen last van heb. Heb af en toe het gevoel dat ze veel te strak zitten en dat er iets tussen de tanden zit. Ook als ik er dan met mijn tong tegenaan druk dan voel ik, naar mijn gevoel, iets in de afgelepen tand(en) eronder. Niet leuk, maar wat het dan is, is een raadsel. Zal volgende week eens vragen of de tandarts een foto maakt om te kijken of de zenuwen nog wel in tact zijn. Maar ik kan bevestigen dat het af en toe geen pretje is.

  1. Ach jeetje, klinkt als niet fijn. Hopelijk kunnen ze toch nog iets voor je bedenken om het beter te maken..

 8. Mensen die teruggaan naar de tandarts met een te hoge of te lage kroon, komen hier niet meer terug om te vertellen hoe het is afgelopen…. goed bericht hoop ik dan maar????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *